
ACTIVITATS PROGRAMADES 2023
- 4-5 març: Taller de noviolència i transformació social
- 17-19 març: Taller de Globàlium
- 29-30 abril: Jornades d’economia social i solidària
- 5-7 maig: Retir de meditació zen i expressió creativa
- 26-28 maig: Retir de ioga terapèutic
- 2-5 juny (Segona Pasqua): Caminada de Vidabona
- 9-11 juny: Retir Cos conscient
- 7-9 juliol: Estada conscient en família
- 3-5 agost: Jornades culturals del Negre
- 6-8 agost: Caminada de Vidabona
- 6-8 octubre: Jornades de cocreació entorn l’auto-organització col·lectiva
- 10-12 novembre: Taller de Globàlium
LES ACTIVITATS QUE T’OFEREIX EL NEGRE
RETIRS DE MEDITACIÓ I NATURA: CAMÍ INTERIOR A LA PLENITUD
Meditació a la natura…
Els recessos de meditació del mas El Negre es realitzen a la sala i en bona part a l’exterior, per gaudir de les excepcionals vistes i aprofitar la regeneradora energia de la natura d’aquesta vall encinglada.
Un enfocament més ampli de la meditació.
La singularitat d’aquests tallers rau en que van més enllà de la calma mental que majoritàriament s’entén com a sinònim de meditació.
La meditació esdevé així, no la finalitat, sinó l’instrument, un punt de partida per emprendre el fascinant camí interior a la plenitud, passant pel subjecte lliure, la consciència universal, la vocació i l’acció.
El camí a la plenitud, a la Vidabona
Recollint l’ancestral saviesa de diferents tradicions del món i que Xirinacs recull en el seu model global de la realitat, concebem la plenitud, més enllà d’un estat interior de pau, com la realització personal i col·lectiva, és a dir, l’alliberament del subjecte individual i comunitari a fi de lliurar-se sense pors ni aferraments a l’acompliment dels respectius dons i vocacions. És el compromís en el món de cadascú o, dit d’una altra manera, el fruit vital.
A nivell geogràfic i mític, Xirinacs simbolitza aquesta plenitud en el santuari de Vidabona, proper al mas El Negre, actualment en runes. Un gran projecte i repte cooperatiu en serà la seva reconstrucció.
Un enfocament vivencial.
Aquest recorregut, partint d’algunes pinzellades teòriques, l’enfoquem de forma bàsicament vivencial a través d’estones de meditació, ioga matinal, passejades per la natura prepirinenca de l’entorn del Negre, la riera, jocs simbòlics, contemplació del paisatge,…
No cal experiència prèvia en meditació.
.
Les quatre estacions dins nostre
Les quatre estacions de l’any ressonen amb els quatre estadis d’aquest camí interior.
Segons la data de cada retir, incidim més en els aspectes propis de cada estació: neteja i alliberament (tardor), interioritat i consciència plena (hivern), vocació i projectes (primavera) o acció (estiu).
Per això, i per anar revisant periòdicametn aquests importants aspectes de la nostra interioritat, és important anar-nos regalant aquests espais cada estació de l’any, o bé en una estació diferent cada any.
LES CAMINADES DE VIDABONA
Les caminades de Vidabona que guiem des del Negre són molt més que caminades: són un bany de natura integral, són un camí iniciàtic a la plenitud, són resseguir les quatre estacions de l’any dins nostre, són textos, mites i simbologies geogràfiques que ressonen en el nostre camí vital, són una experiència personal que ens pot ajudar a orientar el rumb de la nostra vida cap a on volguem.
El camí de Vidabona
El pots fer pel teu compte –descarrega’t la guia– o apuntar-te a les caminades guiades de tres dies que organitzem al maig i a l’estiu (la d’agost s’enllaça amb un retir de meditació de tres dies).
+ info del Camí de Vidabona
TALLER DE DIÀLEG I CONSENS
Diagrama del procés de diàleg i consens
i principis del fòrum pel consens per a infants i joves:
Des de la Fundació Vidabona impartim tallers pràctics de diàleg i consens per a diferents públics, tant al mas El Negre com en altres llocs que ens ho sol·licitin.
Disposem d’experiència en diferents àmbits:
- Per organitzacions, grups, entitats culturals o socials que volen prendre decisions per consens de forma activa i transversal, evitant les feixugues assemblees massives.
- A municipis i barris per processos de presa de decisions en l’àmbit municipipal o nacional.
- Escoles, instituts, casals d’estiu i colònies amb valors.
Aquí us podeu descarregar el taller de diàleg i consens adaptat per a infants i joves (el sistema és igualment vàlid per a adults):
Dossier taller dialeg i consens infants i joves’19
A l’apartat de Comunitat Humanadel llegat de Xirinacs s’hi troben documents inèdits i referències metodològiques.
DOSSIER PER A CENTRES EDUCATIUS
Aquí podeu trobar els diferents continguts i formats que oferim tant al mas El Negre com als centres educatius:
L’aprenentatge del diàleg per assolir el consens suposa, d’una banda, una pràctica que fem més sovint del que ens pensem en els nostres diferents cercles comunitaris d’afinitat i familiars.
D’altra banda, suposa un profund canvi d’actitud interior en molts dels àmbits socials, laborals, relacionals i polítics.
.
LA COMUNICACIÓ NOVIOLENTA
Esdevé una forma de comunicació fonamental per dialogar i buscar la resolució de les diferències -o conflictes si ja s’han produit- des del no judici, expressant les necessitats que hi ha al darrera de cada demanda nostra, sense teoritzar ni generalitzar, parlant sempre des d’un mateix.
Les principals referències són els dos llibres de Marshall Rosenberg. Aquí us n’oferim un resum:
Breu Guia Comunicacio Noviolenta
.
L’art del diàleg i el consens és la base imprescindible per unes relacions menys conflictives i per una nova democràcia participativa, que al seu temps és l’organització de l’apoderament de la gent: la clau que obre tots els altres panys per resoldre les greus amenaces socials, econòmiques i ambientals.
Per tot això, podem considerar que l’aprenentatge del diàleg i el consens és la clau de volta del canvi de consciència i de paradigma que tant anhelem i necessitem.
GLOBÀLIUM
El Model Global de la Realitat ideat per Lluís M. Xirinacs
El Negre és un centre de divulgació, entre d’altres matèries, del Globàlium, el model filosòfic global de la realitat ideat per Lluís Maria Xirinacs.
El Globàlium és un instrument que ens ajuda a prendre consciència dels nostres esquemes mentals, que actuen com a mapes amb els quals cartografiem la realitat.
Són la realitat filtrada per la nostra ment, la realitat mentalitzada.
El Globàlium ens proposa un nou mapa mental universal que ens harmonitza la ment i que ens permet navegar amb més consciència i coneixement per la vida.
A cada taller anem recorrent diferents “territoris” de la realitat fins a completar tot el model. Per això, per adoptar efectivament aquest mapa global és recomanable fer tot el recorregut sencer al llarg de diferents caps de setmana (en programem dos o tres a l’any).
Va ser ideat i desenvolupat per Lluís Maria Xirinacs, en observar que la major part de conflictes són ocasionats per xoc de mentalitats (patrons o mapes mentals). Va crear un model globalitzador que integra conceptes oposats i contraris de manera dialèctica i, per tant, pacificadora.
Xirinacs va pretendre fer una síntesi de tota la realitat existent. “Hi ha de cabre des de Déu fins a una espardenya”, afirmava. El projecte li ocupà tota la vida.
El resultat és una eina que col·loca cada concepte del pensament humà, de les diferents tradicions i filosofies en una pissarra corba de quatre dimensions i de forma relacionada entre sí, de manera que estudiant-lo podem completar el propi mapa mental per fer-lo global i dialèctic. Una autèntica transformació i eixamplament de la nostra ment.
.
Per fer-ne un tast, podeu visitar l’apartat Globàlium de la pàgina El llegat de Xirinacs, on hi trobareu, entre molts d’altres materials, un vídeo de presentació del Model feta pel mateix Xirinacs, així com participar en els tallers que organitzem al Negre.