Activitats

CAMINADES DE VIDABONA · TALLERS DE GLOBÀLIUM · ESTADES AMB VALORS… I MÉS!

ACTIVITATS PROGRAMADES 2023

Ioga terapèutic

LES ACTIVITATS QUE T’OFEREIX EL NEGRE

RETIRS DE MEDITACIÓ I NATURA: CAMÍ INTERIOR A LA PLENITUD

Meditació a la natura…
Els recessos de meditació del mas El Negre es realitzen a la sala i en bona part a l’exterior, per gaudir de les excepcionals vistes i aprofitar la regeneradora energia de la natura d’aquesta vall encinglada.

Un enfocament més ampli de la meditació.
La singularitat d’aquests tallers rau en que van més enllà de la calma mental que majoritàriament s’entén com a sinònim de meditació.

La meditació esdevé així, no la finalitat, sinó l’instrument, un punt de partida per emprendre el fascinant camí interior a la plenitud, passant pel subjecte lliure, la consciència universal, la vocació i l’acció.

El camí a la plenitud, a la Vidabona
Recollint l’ancestral saviesa de diferents tradicions del món i que Xirinacs recull en el seu model global de la realitat, concebem la plenitud, més enllà d’un estat interior de pau, com la realització personal i col·lectiva, és a dir, l’alliberament del subjecte individual i comunitari a fi de lliurar-se sense pors ni aferraments a l’acompliment dels respectius dons i vocacions. És el compromís en el món de cadascú o, dit d’una altra manera, el fruit vital.

A nivell geogràfic i mític, Xirinacs simbolitza aquesta plenitud en el santuari de Vidabona, proper al mas El Negre, actualment en runes. Un gran projecte i repte cooperatiu en serà la seva reconstrucció.

Un enfocament vivencial.
Aquest recorregut, partint d’algunes pinzellades teòriques, l’enfoquem de forma bàsicament vivencial a través d’estones de meditació, ioga matinal, passejades per la natura prepirinenca de l’entorn del Negre, la riera, jocs simbòlics, contemplació del paisatge,…

No cal experiència prèvia en meditació.

.

Les quatre estacions dins nostre
Les quatre estacions de l’any ressonen amb els quatre estadis d’aquest camí interior.

Segons la data de cada retir, incidim més en els aspectes propis de cada estació: neteja i alliberament (tardor), interioritat i consciència plena (hivern), vocació i projectes (primavera) o acció (estiu).
Per això, i per anar revisant periòdicametn aquests importants aspectes de la nostra interioritat, és important anar-nos regalant aquests espais cada estació de l’any, o bé en una estació diferent cada any.

Comentari Carol

Moltes gràcies a tots els que feu possible aquest espai de convivència, treballeu i divulgueu aquest projecte tan enriquidor que transforma l’interior de les persones cap a una vida més plena, sàvia i feliç. L’espai, l’estada, la cuina, les xerrades, les activitats i el grup ha sigut molt potent. Tornaré! Moltes gràcies!

Carol, Barcelona (març’21)

Comentari Manel

Ostres quina experiència. Encara estic sota l’efecte del retir. El lloc és meravellós, la naturalesa te una força impressionant, el temps d’hivern, boirós i humit, va acompanyar-nos tot el cap de setmana. El guiatge, extraordinari. El grup de gent molt, però que molt agradable.
Moltes gràcies per tot.
Manel (Barcelona)

Comentari Maria

Et volia agrair molt la teva tasca com a dinamitzador del retir d’Hivern, donar-te les gràcies pel regal que conjuntament ens has donat. He tornat amb un esperit renovat, amb una llumeta interior que vull continuar mantenint i engrandint. Estic encara amb un “núvol blanc” que vaig integrant dins meu i interioritzant un nou esquema mental, seguint les passes dins l’espiral per aconseguir la plenitud a través de les estacions de la natura universal.

Maria, Barcelona (Març’21)

Comentari Anna Maria

El retir ha estat súper interessant i profund. Amb l’exercici d’un davant l’altre i mirar se als ulls una estona, he sentit que érem U i que l’energia fluïa circulant de l’un a l’altre. M’ha agradat molt experimentar-ho.
Gràcies, vida, Lluís, el Negre amb el seu entorn i als companys, per aquest gran obsequi.

Anna Maria (març’21)

Comentari Ferran (Sitges)

El retir de VidaBona va més enllà d’unes jornades de meditació. És un equilibri entre viure a fons la natura que envolta El Negre, experiències que juguen amb el silenci i la cerca del jo més interior, i una alimentació i ambient que ho reforça tot plegat.

Ferran (Sitges, desembre 20)

Comentari Cati

Ep! Un cap de setmana molt intens i profitós.
Molt contenta de ser partícip de l’empenta que porteu a la fundació.
Increïble lo lligada que em sento a aquest lloc, el Negre, que no deixa de sorprendre’m.
Moltes gràcies pels vostres silencis i complicitats. Ens hem acollit un a l’altre i ens hem entès.
I sobretot gràcies Lluís per un retir, una porta oberta, una excusa per retrobar i conèixer el JO que tenia ben oblidat.
Espero retrobar-vos ben aviat!!
Tot lo bo i millor per tots vosaltres en aquest solstici que sembla ser tan prometedor,
Una forta abraçada,
Cati

Comentari Anna

Agrair-te de nou i felicitar-te per la iniciativa i creació de la fundació Vidabona, és un regal el haver vos conegut.
Ha estat un retir molt nodridor, molt bona companyia, un entorn natural fantàstic i cal remarcar el servei impecable d’en David i família oferint-nos el millor en El Negre.
Penjaré algunes fotos.
Una abraçada i fins aviat!

Anna (Torroella de Montgrí. Des.’20)

Comentaris dels participants

“Aquest recés ha estat una experiència molt més rica del que em pensava i, un cop finalitzada, aquesta sensació s’accentua encara més. Un equilibri entre reflexió, meditació, moviment, música i coneixement. Tot plegat en uns indrets màgics, amb molt bona companyia i amb una atenció esplèndida per part de la gent de l’alberg El Negre.
El guiatge per tot aquest camí és deliciós, i fa que un procés profund com el camí a la plenitud de Xirinacs es faci planer, agradable i alhora intens i molt interessant.”

Laura V.

Comentaris dels participants

“L’experiència em va semblar molt enriquidora, vaig estar-hi pensant força els dies següents i encara hi penso sovint. Em vaig quedar amb moltes ganes d’aprendre’n molt més sobre el camí a la plenitud.

Fer un retir d’aquests va molt bé per la ment i el cos, encara que faci remoure certs fonaments que ens és més còmode no tocar, a la llarga et fa conèixer-te a tu mateixa molt més honestament i conèixer també un” jo” molt més autèntic dels companys que hi ha al retir, així és molt més fàcil de crear un sentiment de comunitat.“

Laura

Comentaris dels participants

“Buscava fer recés, trobar el silenci i la pau envoltat de natura. I a més d’això, vaig trobar una nova manera de veure el món i l’univers, des de la mirada de comunitat i en clau catalana.
L’equip del Negre i en Lluís es donen perquè els participants al recés i al camí de Vidabona se sentin molt a prop del cel i amb els peus a terra.
Descobrir part del llegat de’n Lluís Maria Xirinacs i sentir en la pròpia pell i l’ànima com va donar-se al seu projecte vital, al misticisme, a Catalunya i al coneixement lliure i democràtic ha estat molt gratificant. Em falten línies per abocar tot el viscut.
Aneu-hi i deixeu-vos portar…
Felicitats i endavant amb els projectes.”
Mateu

Comentaris dels participants

“Una experiència molt enriquidora i amb moltes ganes d´aprofundir amb el coneixement i la pràctica de la disciplina.  Per a mi va ser tot un descobriment, ja que altres disciplines aprofundeixen en l´auto-coneixement però no plantegen aquesta transcendència social.  Alliberament nacional a través de l’alliberament individual.”
Montse

Comentaris dels participants

El retir de meditació i natura ha sigut per mi una ocasió magnífica per continuar treballant el meu interior gràcies a la pau i l’energia que t’ofereixen en Lluís i la resta de companys i a l’idíl·lic entorn del Negre i del Ripollès, que facilita el retrobament amb la nostra essència. Sens dubte una experiència molt recomanable per avançar positivament 🙂

Oriol

LES CAMINADES DE VIDABONA

Les caminades de Vidabona que guiem des del Negre són molt més que caminades: són un bany de natura integral, són un camí iniciàtic a la plenitud, són resseguir les quatre estacions de l’any dins nostre, són textos, mites i simbologies geogràfiques que ressonen en el nostre camí vital, són una experiència personal que ens pot ajudar a orientar el rumb de la nostra vida cap a on volguem.

El camí de Vidabona
El pots fer pel teu compte –descarrega’t la guia– o apuntar-te a les caminades guiades de tres dies que organitzem al maig i a l’estiu (la d’agost s’enllaça amb un retir de meditació de tres dies).
+ info del Camí de Vidabona

TALLER DE DIÀLEG I CONSENS

Diagrama del procés de diàleg i consens
i principis del fòrum pel consens per a infants i joves:

Des de la Fundació Vidabona impartim tallers pràctics de diàleg i consens per a diferents públics, tant al mas El Negre com en altres llocs que ens ho sol·licitin.

Disposem d’experiència en diferents àmbits:

  • Per organitzacions, grups, entitats culturals o socials que volen  prendre decisions per consens de forma activa i transversal, evitant les feixugues assemblees massives.
  • A municipis i barris per processos de presa de decisions en l’àmbit municipipal o nacional.
  • Escoles, instituts, casals d’estiu i colònies amb valors.

Aquí us podeu descarregar el taller de diàleg i consens adaptat per a infants i joves (el sistema és igualment vàlid per a adults):

pdf  Dossier taller dialeg i consens infants i joves’19

A l’apartat de Comunitat Humanadel llegat de Xirinacs s’hi troben documents inèdits i referències metodològiques.

DOSSIER PER A CENTRES EDUCATIUS

Aquí podeu trobar els diferents continguts i formats que oferim tant al mas El Negre com als centres educatius:

pdfDossier de colònies i tallers de Diàleg i consens, Vocació i plenitud i marcatge d’El Cami per a centres educatius 2020-21_

L’aprenentatge del diàleg per assolir el consens suposa, d’una banda, una pràctica que fem més sovint del que ens pensem en els nostres diferents cercles comunitaris d’afinitat i familiars.
D’altra banda, suposa un profund canvi d’actitud interior en molts dels àmbits socials, laborals, relacionals i polítics.

.

LA COMUNICACIÓ NOVIOLENTA

Esdevé una forma de comunicació fonamental per dialogar i buscar la resolució de les diferències -o conflictes si ja s’han produit- des del no judici, expressant les necessitats que hi ha al darrera de cada demanda nostra, sense teoritzar ni generalitzar, parlant sempre des d’un mateix.
Les principals referències són els dos llibres de Marshall Rosenberg.  Aquí us n’oferim un resum:

      pdf  Breu Guia Comunicacio Noviolenta

.
L’art del diàleg i el consens
és la base imprescindible per unes relacions menys conflictives i per una nova democràcia participativa, que al seu temps és l’organització de l’apoderament de la gent: la clau que obre tots els altres panys per resoldre les greus amenaces socials, econòmiques i ambientals.

Per tot això, podem considerar que l’aprenentatge del diàleg i el consens és la clau de volta del canvi de consciència i de paradigma que tant anhelem i necessitem.

GLOBÀLIUM

El Model Global de la Realitat ideat per Lluís M. Xirinacs

El Negre és un centre de divulgació, entre d’altres matèries, del Globàlium, el model filosòfic global de la realitat ideat per Lluís Maria Xirinacs.

El Globàlium és un instrument que ens ajuda a prendre consciència dels nostres esquemes mentals, que actuen com a mapes amb els quals cartografiem la realitat.

Són la realitat filtrada per la nostra ment, la realitat mentalitzada.

El Globàlium ens proposa un nou mapa mental universal que ens harmonitza la ment i que ens permet navegar amb més consciència i coneixement per la vida.

A cada taller anem recorrent diferents “territoris” de la realitat fins a completar tot el model. Per això, per adoptar efectivament aquest mapa global és recomanable fer tot el recorregut sencer al llarg de diferents caps de setmana (en programem dos o tres a l’any).

Va ser ideat i desenvolupat per Lluís Maria Xirinacs, en observar que la major part de conflictes són ocasionats per xoc de mentalitats (patrons o mapes mentals). Va crear un model globalitzador que integra conceptes oposats i contraris de manera dialèctica i, per tant, pacificadora.

Xirinacs va pretendre fer una síntesi de tota la realitat existent. “Hi ha de cabre des de Déu fins a una espardenya”, afirmava. El projecte li ocupà tota la vida.

El resultat és una eina que col·loca cada concepte del pensament humà, de les diferents tradicions i filosofies en una pissarra corba de quatre dimensions i de forma relacionada entre sí, de manera que estudiant-lo podem completar el propi mapa mental per fer-lo global i dialèctic. Una autèntica transformació i eixamplament de la nostra ment.

.

Per fer-ne un tast, podeu visitar l’apartat Globàlium de la pàgina El llegat de Xirinacs,  on hi trobareu, entre molts d’altres materials, un vídeo de presentació del Model feta pel mateix Xirinacs, així com participar en els tallers que organitzem al Negre.