
MAS EL NEGRE
Alberg rural i centre d'activitats al Prepirineu
Presentació del projecte i context
L’espai: infraestructures, entorn, sostenibilitat, filosofia i valors
Activitats culturals i experiència artística
Proposta i objectius de residència artística
Xarxa, equip i comunitat
Compromís amb Xarxaprod
Contacte i informació
Presentació del projecte i context
Mas el Negre és un antic mas del segle XIV al cor del Ripollès, rehabilitat per la Fundació Vidabona, una entitat sense ànim de lucre. La seva missió és proporcionar eines per a l’evolució de l’individu i la societat cap a una vida plena, arrelada en valors de llibertat, responsabilitat, espiritualitat i transformació col·lectiva.
La seva activitat es desplega a través de diferents eixos fonamentals:
El camí a la plenitud:
Una proposta espiritual i vivencial per a l’autoconeixement i la realització personal.
La comunicació noviolenta:
Competència relacional que implica connectar amb un/a mateix/a i amb les altres persones des del prisme de la integració relacional.
La demòtica:
La força del poble autoorganitzat, mitjançant el consens, la noviolència i la democràcia profunda.
El Negre és concebut com a punt de trobada on compartir eines transformadores que facin possible una vida bona. Una vida bona és una vida plena, viscuda amb sentit, havent identificat la pròpia vocació, els propis dons, i lliurant-los a la societat per fer-la millor. Al Negre, funcionem com alberg, acollint hostes lliures i també rebem retirs de propostes transformadores, i generem experiències per entitats i empreses.
Amb una trajectòria des de 2015, presentem la candidatura del Mas el Negre com a espai de creació i de residències artístiques dins Xarxaprod.
L’espai: infraestructures, entorn, sostenibilitat, filosofia i valors
El Mas el Negre és molt més que un edifici: és un ecosistema viu integrat a l’entorn.
L’objectiu del Negre és oferir un espai per al descans, la connexió amb la natura i organitzar activitats que no s’ofereixen en altres centres, de caire cultural, formatiu i de regeneració, adreçades a tots els públics. És un espai que fomenta valors d'una societat més justa on el creixement personal i col·lectiu hi juguen un paper determinant.
Com a seu social de la Fundació Vidabona, el Negre és un espai incubador d’iniciatives col·lectives per a la transformació social i fa xarxa amb altres centres afins dels Països Catalans. El Negre vetlla per tenir cura i formar part de l’impuls de la llengua catalana i a tals efectes és una entitat adherida al Cens d’entitats de foment de la llengua catalana.
Situat en un entorn natural privilegiat, el Negre és alhora un refugi que preserva silenci, un espai d’aprenentatge i una comunitat viva. Aquestes són les seves principals característiques:
1.1 Sostenibilitat ecològica i econòmica:
Ubicació aïllada i genuïna: es tracta d'un centre envoltat de natura salvatge, sense cap casa ni allotjament a prop. L’edifici, un mas del segle XIV, ha estat rehabilitat amb austeritat i calidesa.
Energia 100% renovable: el mas és energèticament autosuficient i compta amb instal·lacions de plaques solars (fotovoltaica i tèrmica), biomassa i generador auxiliar.
Autonomía hídrica: l'aigua que alimenta el mas procedeix d’un pou propi (instal·lat el 2022 gràcies a donants).
1.2 Espais i entorn natural
L’infraestructura del mas ha estat restaurada amb criteris de senzillesa i acolliment.
El Negre compta amb una àmplia diversitat d’espais per a activitats: sales interiors, eres a l’exterior, racons naturals per a treball individual o col·lectiu, riera i gorgs per al bany.
L’entorn viu i divers del mas ofereix caminades i rutes entre fagedes, alta muntanya, ermites i cims emblemàtics com el Taga i Sant Amanç. El Negre és també un punt de pas del Camí de Vidabona.
1.3 Compromís cultural i comunitari
El Negre materialitza la visió de plenitud i llibertat del llegat d'en Xirinacs, posant-la al servei de totes les persones.
El mas actua com a punt de trobada de comunitats afins, acollint iniciatives que treballen per una societat articulada des del diàleg i la noviolència.
1.4 Allotjament i cuina
S’ofereix servei de cuina casolana i adaptada, amb opcions vegetarianes i per a intoleràncies alimentàries, i amb atenció personalitzada.
L’equip resident al mas gestiona l’alberg amb protocols optimitzats d’atenció al públic, reserves i logística per millorar l’atenció i poder oferir obertura entre setmana tot l’any, excepte un mes entre gener i febrer.
1.5 Acollida d’activitats transformadores
El mas és apte per a tot tipus d’estades: retirs, tallers, estades individuals o de grups, etc. El seu entorn i filosofia el fan especialment adequat per a activitats de creixement personal, treball creatiu i artístic, pràctica esportiva o simplement descans profund en silenci i connexió amb la natura.
És un espai clau en la difusió del projecte: l’experiència al Mas propicia la connexió amb els valors de la Fundació i la participació en les seves activitats i tallers.
1.6 Comunicació i difusió amb valors
La difusió del projecte es fa amb caràcter artístic i pedagògic; les publicacions i el material gràfic reforcen el fons i la forma del projecte.
El Negre està guanyant una presència creixent a xarxes socials, establint un canal de comunicació viu i coherent amb els valors del projecte, que connecta amb públic afí.
Activitat cultural i experiència artística
Des de El Negre estem impulsant la creació d’un programa de residències artístiques i, paral·lelament, l’obertura d’un espai de creació flexible i obert. Ambdues línies comparteixen l’objectiu de posar el mas i el seu entorn al servei de la pràctica artística contemporània, tot oferint condicions reals per al desenvolupament creatiu des de la sostenibilitat, la cura i la relació amb el territori.
Les residències oferiran allotjament, espais de treball interiors i exteriors, així com suport logístic i acompanyament artístic, a càrrec d’una coordinadora artística amb experiència en pràctiques contextuals i educatives. Aquest acompanyament serà adaptable als diferents ritmes i enfocaments dels projectes, posant atenció en la responsabilitat ecològica i l’ús conscient dels recursos, atès que el mas funciona de manera autosuficient, amb autonomia energètica i hídrica. Per tant, els projectes hauran de ser compatibles amb aquest model sostenible i respectuós amb l’entorn.
Per una banda, estem dissenyant un programa de residències artístiques anuals, amb una primera residència pilot prevista per a la primavera o tardor de 2026. Aquestes residències es faran a partir d’una convocatòria oberta i tindran una durada de 7 a 21 dies. S’adreçaran a artistes amb projectes que dialoguin amb l’ecologia, les noves ruralitats, les pràctiques col·lectives o altres formes de transformació social, des d’una mirada crítica i fèrtil.
Per altra banda, obrirem un espai de creació actiu durant tot l’any, més flexible i autogestionat, que acollirà artistes i col·lectius que vulguin fer estades de durada variable, sigui per desenvolupar processos individuals o compartir temps de creació amb altres. Aquest espai no estarà vinculat a cap convocatòria ni comptarà amb acompanyament artístic, sinó que vol esdevenir un lloc per fer créixer idees, assajar formats o senzillament reconnectar amb el gest creatiu, en un entorn viu i inspirador.
Amb aquestes dues línies, volem respondre a diferents moments i maneres de fer dins els processos artístics: des de l’experimentació més oberta fins a l’enfocament més situat i acompanyat.
Actualment, ens trobem en fase de desenvolupament metodològic i infraestructural, i presentem aquesta proposta a Xarxaprod amb la voluntat de contrastar-la, compartir-la i fer-la créixer en diàleg amb altres projectes del territori. Volem construir, pas a pas, una proposta arrelada i honesta, on l’art, la natura i la comunitat es puguin retrobar com a formes d'habitar un futur comú, sostenible i transformador.
Proposta de residència artística
Rodejat de natura i silenci, el mas ofereix un entorn privilegiat per a la creació, la investigació i la connexió entre artistes de diferents disciplines.
Mas El Negre és un indret on volem oferir un espai de residència artística situat al cor del Prepirineu català, dins el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Rodejat de natura i silenci, el mas ofereix un entorn privilegiat per a la creació, la investigació i la connexió entre artistes de diferents disciplines. Amb una infraestructura acollidora i funcional, el projecte posa al centre la cura del procés creatiu i l'intercanvi entre creadors, lluny de la pressió productiva habitual.
Mas El Negre vol crèixer com espai viu de pensament i experimentació, que fomenti la transversalitat, la sostenibilitat i la proximitat amb l'entorn.
La proposta de residència artística de Mas El Negre vol crèixer com espai viu de pensament i experimentació, que fomenti la transversalitat, la sostenibilitat i la proximitat amb l'entorn. Oferim estades d’entre 3 i 21 dies, durant els quals els residents poden desenvolupar projectes personals o col·lectius, gaudint d’espais de treball interiors i exteriors, allotjament complet o parcial i el suport logístic i humà de l’equip del mas.
Com a iniciativa independent i arrelada al territori, Mas El Negre aposta per generar xarxes amb altres agents culturals, amb una mirada oberta, crítica i transformadora. En aquest sentit, presentar la nostra proposta a Xarxaprod representa una oportunitat per establir sinergies, compartir coneixement i enfortir el teixit.
Xarxa, equip i comunitat
Gestores residents
Sandra Morta Konrad
Eva P.C.
Coordinació i suport artístic
Montse Màrmol Codina
Suport conceptual i filofòfic
Ariadna Pujol
Xarxa de suport:
Més de 40 voluntàries i col·laboradores afins a la Fundació i al Negre.
Persones i entitats privades externes que donen suport econòmic.
Contacte i informació
Sandra Morta Konrad
Cogestora de Mas el Negre
mas@elnegre.cat
@mas_elnegre
+34722480756
Mas el Negre
Camí de Ribamala, km 7.
17861 0gassa (Girona)
