Slide background

Xirinacs

EL LLEGAT DE XIRINACS. GLOBÀLIUM: UN MODEL GLOBAL DE LA REALITAT

El gran llegat filosòfic de Xirinacs és el seu Model Global de la Realitat, anomenat “Globàlium”.

Tota la seva vida va anar recollint i ordenant tots els conceptes de la realitat dels diferents filòsofs, cultures i cosmovisions en un mapa filosòfic que els relacionava de forma corva, esfèrica i, per tant, dialèctica, establint a més la distància que hi ha entre cada concepte.

L’estudi d’aquest “mapa de la realitat” ens permet transformar el propi mapa mental que cadascú ens hem anat configurant, essent normalment parcial, bidimensional, que no integra les contradiccions i que sovint presenta àrees de la realitat inexistents, o atrofiades, al mateix temps que d’altres hipertrofiades.

Estudiar i decidir adoptar un mapa mental global eixampla enormement la pròpia concepció de la realitat i ens dota d’una eina de navegació per la vida privilegiada, permetent-nos comprendre les diferents realitats des del respecte dialogal, pensar en gran, estalviar l’enorme energia que perdem en contradiccions no resoltes, etc.

Xirinacs dèia al respecte: “perquè les persones i la Humanitat ens arribem a entendre algun dia en les coses profundes de la realitat -no només en les superficials- i aspirem a superar els grans reptes que tenim, ens cal amb urgència consensuar un model de pensament global comú, universal. Si us serveix, jo us deixo aquest prototip, que caldria anar millorant. Si no us seveix, llenceu-lo i trobeu-ne un altre.”

Segons sigui el nostre mapa mental, serà la nostra navegació i fites assolides al llarg de la vida.

Probablement, aquest model de 4 dimensions que ens llega Xirinacs sigui un prototip del mapa mental dels futurs homes i dones amb una consciència i cosmovisió globals.

Un Model Global de la Realitat. Model Menor. (Globàlium, 26 categories. 2007)

coberta GLOBALIUM MODEL MENOR 8 29mar07

Llibre exhaurit. Us el podeu descarregar en format digital aquí:

pdf  Un model global de la realitat. Model menor  (TEXT)

pdf  Un model global de la realitat. Model menor (FIGURES)

pdf  Un model global de la realitat. Model menor (TEXT i FIGURES)

Versió on line ISSUU

Es tracta d’un llibre tècnic, l’únic publicat fins avui sobre el Globàlium. Per introduir-vos en aquest transformador mapa mental global, recomanem assistir als tallers introductoris que realitzem al Negre (vegeu el calendari d’activitats) o als cursos anuals que imparteix la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs a Barcelona.

El Model Menor conté 26 categories, que posteriorment va ampliar a 80 amb el Model Major, incorporant-hi una quarta dimensió geomètrica, l’eix PLASMA-MON.

Al canal de vídeos del Youtube hi podeu trobar nombrosos vídeos d’aprofundiment del seu model global de la realitat:
Canal de vídeos

A continuació podeu veure a Xirinacs fent una introducció del seu Model Global de la Realitat (Model Menor) el 15 de desembre del 1992, anys abans de presentar la seva tesi doctoral.
Xirinacs va estar donant classes del Globàlium i treballant-hi fins els darrers dies de la seva vida.

Vídeo introductori al Globàlium
(1 hora)

En el següent vídeo, durant una hora introdueix el Model, i tot seguit respon dubtes i comentaris:

Programa de ràdio (25 min.): El seu Model filosòfic Global de la Realitat “Globàlium”  

Programa de ràdio (25 min.): Aplicacions pràctiques del seu Model filosòfic Global de la Realitat “Globàlium”   

Model Major

COBERTA_MAJOR-001   P1000807


Ja teniu disponibles a lluismariaxirinacs.cat/wp les 80 categories del Model Major, publicades pel Grup d’Investigació Globàlium:

.

>>GLOBÀLIUM: MODEL MAJOR, LES 80 CATEGORIES
Nota: cal clicar sobre cada dibuix de la taula de les categories on diu “Llibres de les 80 categories” per visualitzar-ne la fitxa descriptiva en PDF .

.

pdf

Definicions breus de les 80 categories (PDF)

pdfCastell gotic de les 16 cambres
Interssant i creatiu passeig de ficció per dins d’un castell amb 16 cambres que simbolitzen l’interior del Model Global. Aquest relat novelat ajuda a comprendre la naturalesa geomètrica d’una hiperesfera, on cada cambra representa una àrea conceptual de la realitat.

.

Vegeu també els diferents vídeos on Xirinacs exposa el seu Model Global de la Realitat.

pdf SUBJECTE (llibre en PDF)

Meditació delirant a prop d’una font dita “FONT DE VERA PAU”.
Es tracta d’un dels primers llibres que va escriure Xirinacs des de la presó, publicat el 1975 (Editorial Claret) i que va marcar a molta gent.

Hi tracta la seva visió de l’home elemental (l’objecte i el subjecte humà), la formació biològica de l’home (l’home mineral, vegetal, invertebrat, vertebrat, simi i paleolític), l’home social (l’home salvatge, esclau, servent, proletari, socialista i en equilibri) i conclou amb les clàusules de l’aliança entre la producció creadora i el servei col·lectiu (un nou futur).

L’exemplar emprat per la recuperació d’aquesta obra és el mateix que li va fer present el mateix Lluís Maria Xirinacs a sa mare. Conté una dedicatòria, anotacions i esmenes manuscrites fetes pel mateix autor.

Subjecte_portada_400x515px