Slide background

Xirinacs

EL GANDHI CATALÀ · FILOSOFIA · DEMÒTICA · ESPIRITUALITAT

EL LLEGAT DE XIRINACS: LA NOVIOLÈNCIA

Xirinacs ha sigut un dels principals referents i precursors de l’acció noviolenta a Catalunya. Algunes de les seves gestes, com la plantada 12 hores diàries durant dos anys o la seva “Carta a un policia armat” van tenir un ample ressò nacional i internacional.

.

Les seves gestes van portar-lo a ser nominat tres vegades al Premi Nobel de la Pau i a rebre el premi Memorial Joan XXIII en favor de la pau.

.

La seva concepció de la noviolència és principalment d’arrel gandhiana. A ell li devem en bona mesura la difusió a casa nostra d’aquesta filosofia i pràctica, com per exemple que cada cop es coneguin més els cinc graons progressius de l’acció noviolenta que va desenvolupar Gandhi: la cooperació, la denúncia, la no cooperació, la desobediència civil i la creació d’estructures alternatives pròpies.
Es tracta d’una nova manera molt més evolucionada espiritualment de tractar els conflictes sense violència.
Per Xirinacs hi ha molt pocs veritables noviolents; els considerava “mutants” del que tal vegada sigui la futura mentalitat humana.

En aquest sentit, és altament recomanable la lectura del seu llibre pòstum “La noviolència”, que si no el trobeu a les llibreries, aquí el podeu trobar en PDF.

ENTREVISTES INÈDITES A XIRINACS

A continuació us oferim una sèrie de breus talls de les entrevistes que li realitzà el seu col·laborador i deixeble, Lluís Planas l’any 2003 davant diferents escenaris simbòlics de Barcelona:

  • Entrevista sobre la noviolència davant la Presó Model de Barcelona, on l’any 1975 hi romangué plantat i sense menjar durant 12 hores diàries, de 9 a 21 h, durant gairebé dos anys per demanar l’amnistia dels presos polítics empresonats pel franquisme.
    .
  • Entrevista sobre comunitat humana i democràcia participativa a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, on l’any 2000 hi romangué plantat i sense menjar 12 hores diàries (de 9 a 21h) durant gairebé cinc mesos per convocar a tot el poble dels Països Catalans a organitzar-se en un arbre de petites assemblees des de cada llar, carrer i veïnat, connectades per portaveus a nivell de municipi, comarca, vegueria, país, nació i fins cobrir tots els continents del món, a fi d’exercir l’autodeterminació permanent, una democràcia participativa com a sinònim d’independència no només política sinó també social (tal com va intentar iniciar Gandhi a l’Índia poc abans que l’assassinessin).
    .
  • Entrevista sobre la independència al Fossar de les Moreres de Barcelona, al costat de l’església de Santa Maria del Mar, símbol de la lluita per les llibertat nacionals, on hi ha enterrats els caiguts defensant Barcelona davant els etge de les tropes borbòniques l’any 1714.
    .
  • Entrevista sobre el futur de la nació catalana davant la Sagrada Família, símbol de l’esperit del país i de la plenitud nacional en procés de construcció.

Xirinacs: els cinc graons de la noviolència. (3′):

Xirinacs: La força interior de la noviolència (1:43 minuts):

Xirinacs: La democràcia participativa des de l’autoorganització del poble (5′):

“XIRINACS, DE L’AMNISTIA A LA INDEPENDÈNCIA”

Documental de 30 minuts de la Fundació Catalunya amb entrevista a Xirinacs l’any 2001.

Xirinacs parla de la força i actitud de la noviolència, de la seva plantada per l’amnistia dels presos polítics l’any 1975-76 i finalment de la seva darrera plantada l’1 de gener del 2000 a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, davant de la Generalitat de Catalunya, per convocar a tot el poble dels Països Catalans a autoorganitzar-se en un arbre de petites assemblees de base fins cobrir tota la nació.

.“XIRINACS, DE L’AMNISTIA A LA INDEPENDÈNCIA”

Resum de 5 minuts.

.

“XIRINACS, A CONTRACORRENT”
Pel·lícula documental de 60 minuts.

Biografia de Xirinacs que inclou breus entrevistes en format de diàleg entre parelles de persones que el van conèixer i col·laborar amb ell.

Zeba produccions audiovisuals en Coproducció amb TV3.

Iniciativa i col·laboració: Llibertat.cat

Amb la col·laboració de la Fundació Randa – Lluís M. Xirinacs i altres persones i entitats.

DIETARIS AUTOBIOGRÀFICS

“Dietari final” (Ed. Ara),  llibre integrat pels dos dietaris següents, publicats per la Fundació Randa-Lluís Maria Xirinacs (enllaç):

pdf  Dietari “Cinc anys

pdf  “Darreres espurnes

–  –  –

pdf  Dietaris autobiogràfics del 2002-2004 (període del seu darrer judici i empresonament): enllaç.

LLIBRE “LA NOVIOLÈNCIA”Lluís Maria XIRINACS

.

DOS PROGRAMES DE RÀDIO INTRODUCTORIS A LA NOVIOLÈNCIA SEGONS XIRINACS
Programes de Lluís Planas a Ràdio Estel 2018-19, guardonats amb el premi nacional de Ràdio Associació de Catalunya 2019, menció de qualitat dins la categoria de millor programa.

Resultat d'imatges de icona altaveu Programa de ràdio (25 min.): La noviolència (I)

Resultat d'imatges de icona altaveu Programa de ràdio (25 min.): La noviolència (II)

LA TRANSVIOLÈNCIA, MÉS ENLLÀ DE LA NOVIOLÈNCIA

Aquest és un concepte molt fort i polèmic que Xirinacs assumia i practicava. Supera l’ètica purista de la noviolència estricte per  transcendir-la segons les circumstàncies o segons el que el noviolent senti en cada moment, mai a la lleugera, ni com a opció preferent, i sempre després d’una profunda escolta interior.

Deia Gandhi que el noviolent, abans d’actuar consulta a tot l’univers dins seu per saber si convé o no pel conjunt tirar endavant una acció.

La transviolència vindria a dir que en alguns casos, una violència menor pot ser acceptada si es considera necessària o inevitable per assolir un objectiu major que eviti molta més violència, sense renunciar a la via noviolenta com a prioritària, més efectiva, més evolucionada i més sostenible en el temps.

En aquest sentit, referents com Gandhi, Jesús de Natzaret o el mateix Xirinacs, entre molts d’altres, són considerats transviolents més que noviolents purs. Són frases de Gandhi, assumides i manifestades també per Xirinacs:

“Davant d’un conflicte violent, el noviolent no resta neutral, sinó que pren partit: es posiciona a favor del violent agredit i en contra del violent agressor.” 

“M’estimo més un violent valent que un noviolent covard”.

Per Xirinacs, la Transcendència (“el sagrat”) no és només bondat i amor del tou, sinó que és aquella perfecció que integra tant la pau com el terror, el temps de paciència i el temps d’ira, l’amor místic (dolç) i l’amor ètic (dur).

.

Aquests són alguns dels escrits que, en el més pur estil xirinaquià, de vegades complex i profund, parla des d’aquesta transviolència:

pdfDeclaració davant del Jutge Xirinacs 17.12.02

pdfLa noviolència en la pau i en la guerra

pdfCarta a un policia armat

pdfEl dret a la desobediencia civil

pdfEn el següent llibre s’hi recullen aquests escrits i d’altres com “Jesús, la violència i la noviolència” , “La lluita armada entesa des de la noviolència”, “Apologia del terrorisme” o “Eskhaton” (us el podeu descarregar en PDF clicant la imatge de la portada):