Valors i projecte

ALLOTJAMENT RURAL, CENTRE D’ACTIVITATS I DE DIFUSIÓ DE CONTINGUTS INNOVADORS

QUÈ T’OFEREIX EL MAS EL NEGRE

El Negre va ser adquirit i rehabilitat per la Fundació Vidabona per oferir uns continguts innovadors per a l’evolució personal i col·lectiva.

Va obrir les portes la Setmana Santa de 2015 com alberg rural. És un espai d’estada i descans en un entorn privilegiat que també ofereix tallers i activitats inspirades en el llegat de Lluís Maria Xirinacs en formats pràctics i vivencials, a prop d’on va dur a terme la seva mort-ofrena.

La Fundació pren el nom del santuari en runes que hi ha a prop i que en el seu Dietari final, Xirinacs fa símbol de la plenitud nacional.

El Negre ofereix als visitants la possibilitat de caminades per una natura molt rica, la riera, el romànic proper, així com espais per a activitats de grups i un calendari d’activitats anual amb tallers, retirs i caminades.

D’on ve el nom d’El Negre?

El Negre vol promoure també l’enxarxament amb altres centres afins dels Països Catalans, convertint-se en una peça més del procés que estem vivint cap a un nou paradigma social.

ELS VALORS I ACTIVITATS DEL NEGRE

A més de gaudir d’una natura prepirinenca espectacular per a qui hi ve al Negre a descansar o a caminar, el Negre s’ha rehabilitat per oferir uns valors i continguts innovadors enfocats a la realització personal i col·lectiva tals com:

 • TALLERS DE GLOBÀLIUM: el Model Global de la Realitat ideat per Lluís M. Xirinacs eixampla el nostre mapa mental i n’augmenta les dimensions. Una eina que ens pot ajudar a comprendre i orientar en les variades situacions del camí vital individual, col·lectiu i universal.
 • TALLER DE DIÀLEG I CONSENS: les bases d’una nova democràcia participativa.
  Al Negre oferim tallers de diàleg i consens per a infants, joves i grans. Aprendre l’art d’escoltar-nos i posar-nos d’acord en les decisions que ens afecten a tots és altament transformador.
  Podem visualitzar els canvis que aportarà una nova democràcia participativa basada en aquests valors?
 • RETIRS DE MEDITACIÓ I NATURA: CAMÍ INTERIOR A LA PLENITUD.
  Aquests retirs van més enllà de buscar la calma mental, enfilant de forma vivencial el camí interior a l’alliberament dels aferraments, la consciència plena, la vocació i la seva realització. Un camí que ens pot portar a la plenitud individual, col·lectiva i universal.
 • COLÒNIES i tallers de cap de setmana per a escoles, instituts i grups d’educació en el lleure sobre l’art del diàleg i el consens i sobre el camí a la plenitud a partir de la vocació de cadascú.
 • EL CAMÍ DE VIDABONA, un camí iniciàtic de quatre etapes ple de simbolismes a través del qual es poden transitar les 4 estacions del camí a la plenitud, sigui per compte propi o guiades per la F. Vidabona. S’inicia a Sant Joan de les Abadesses i conclou a Ripoll, passant per Ogassa, El Negre, el monòlit d’on va morir Xirinacs, la Serra de Sant Amanç, el Taga i Sant Martí d’Ogassa.
 • ACTIVITATS I PROJECTES AFINS: es programen activitats externes que tenen afinitat amb aquests valors i també fem xarxa amb altres centres i projectes afins.

Les activitats s’inspiren en els llegats transformadors de Lluís M. Xirinacs,  Gandhi o Agustí Chalaux.

.

Podeu veure el calendari d’activitats i la seva descripció amb comentaris i vídeos a:

EL CAMÍ DE VIDABONA
Un camí iniciàtic ple de simbolismes
.
L’alberg constitueix el punt d’arribada de la primera etapa del Camí de Vidabona, un camí de quatre etapes que representa el camí interior a la realització personal i col·lectiva.
Es pot enllaçar amb dues etapes més fins a Núria i Montgrony.

El llegat de Xirinacs

El llegat més desconegut de Lluís Maria Xirinacs és plenament vigent per resoldre els grans reptes que tenim avui com a país, com a societat i com a Humanitat. Els podem agrupar en 5 àmbits temàtics:

 1. Comunitat humana: com articular una democràcia participativa basada en la cultura del diàleg i el consens des de l’apoderament de la ciutadania; la sobirania plena exercida permanentment pel poble.
 2. L’acció noviolenta individual i col·lectiva com a via evolucionada per resoldre els conflictes que no s’han sabut prevenir.
 3. Globàlium, un model global de la realitat per eixamplar el mapa mental que cadascú ens hem configurat, i com això pot revolucionar la nostra mentalitat, relacions, decisions i camí vital individual i col·lectiu. Ordenar i eixamplar el propi mapa mental ens permet comprendre i transitar els petits i grans reptes de la vida des d’una visió global i harmonitzadora.
 4. Un model econòmic responsable i transparent. La moneda telemàtica proposada per Agustí Chalaux en el que Xirinacs va aprofundir.
 5. Una nova espiritualitat universal basada en el camí a la plenitud individual, col·lectiva i universal des de la pròpia vivència, deseiximent i vocació.
  També resulta interpel·ladora la mort-ofrena mística que dugué a terme Xirinacs i que ell mateix explica en el seu Dietari final.

Xirinacs deia que estem en un temps de denúncia i d’indignació davant les injustícies i els desequilibris del món i que el problema és la manca de nous models. Per això ell va dedicar tota la seva vida a estudiar i esbossar aquests nous models socials i econòmics, a oferir-los altruistament al món i a difondre’ls per superar els vells models des d’una coherència i entrega insòlites.

És aquest impressionant i transformador llegat que inspira les activitats i tallers d’El Negre. 

LA FUNDACIÓ VIDABONA

La Fundació Vidabona és l’entitat sense ànim de lucre propietària del mas i la que n’ha gestionat la rehabilitació.

Té com a finalitat fomentar els valors d’arrelament al país, la democràcia participativa, la no-violència, el diàleg i el consens i l’evolució de la societat vers la seva plena responsabilitat, maduresa i plenitud.

La Fundació adopta el nom de Vidabona pel fet de tenir ubicat el seu centre d’activitat, el mas El Negre, a prop del Santuari de Santa Maria de Vidabona d’Ogassa. Lluís Maria Xirinacs es refereix a aquest santuari en el seu Dietari final (Ed. Ara) com a símbol de la plenitud personal i col·lectiva. La Fundació Vidabona vol esdevenir un instrument més per assolir-la.

  Memòria d’activitats i resultats 2019 Fundació Vidabona

  Memòria d’activitats i resultats 2020 Fundació Vidabona

EL CAMÍ

L’alberg El Negre forma part d’El Camí, una ruta de senderisme cultural que s’està definint de forma participativa, poble a poble d’arreu dels Països Catalans, estrenyent els vincles entre la gent i el territori.

Són 5.500 quilòmetres de Camí, en procés de senyalització, que recorren totes les comarques de parla catalana. El Camí compta amb el reconeixement del Parlament de Catalunya i el de les Illes Balears com a projecte d’interès cultural i turístic pel país.

El Negre es troba integrat en l’itinerari del Camí de Vidabona, un brancal d’El Camí a la Garrotxa i al Ripollès, que comença a Sant Joan de les Abadesses, passa per Ogassa i finalitza a Ripoll.

PROJECTES AFINS I COL·LABORADORS