TALLER: NOVIOLÈNCIA I TRANSFORMACIÓ SOCIAL
4-5 DE MARÇ DE 2023

QUIN ÉS L’OBJECTIU DEL TALLER?

En un context de creixent guerra, emergència climàtica i degradació democràtica, aquest taller s’ha dissenyat per tal que persones que vulguin contribuir a la transformació de la societat disposin de les eines necessàries per passar a l’acció i transformar el futur.

El taller es beneficia de l’experiència internacional en resolució de conflictes i mobilització comunitària de l’Institut NOVACT de Noviolència.

Durant els dos dies de taller, formadors especialitzats compartiran les seves experiències en l’ús de la protesta pacífica i en defensa de valors democràtics en una sèrie de mòduls per generar un espai col·lectiu de reflexió crítica.

Taller de cap de setmana: de dissabte a les 11h a diumenge a les 16h.

El taller combinarà teoria i pràctica d’una manera dinàmica.

A QUI VA ADREÇAT?

  • A persones que tinguin ganes de canviar la seva realitat.
  • A persones que vulguin aprofundir en el seu coneixement sobre les tàctiques i estratègies que han utilitzat els moviments socials al llarg de la història per avançar en l’assoliment de Drets i Llibertats.
  • A representants de col·lectius i moviments socials que vulguin millorar les seves capacitats de mobilització al servei de la transformació social i obtenir conquestes i canvis substantius al món.
  • A persones o col·lectius que vulguin debatre sobre les potencialitats de la Noviolència al servei dels canvis socials amb una visió crítica i constructiva.
noviolència

QUIN ENFOCAMENT TÉ?

El taller serà un espai on adquirir coneixements teòrics i pràctics que es puguin aplicar a les realitats locals dels assistents a través de comunitats d’aprenentatge, on compartir experiències i generar xarxes de suport mutu.

La formació està enfocada a proporcionar eines per a la mobilització social i a generar espais de trobada entre persones que volen treballar per a la transformació social, promovent l’intercanvi d’experiències en el disseny de campanyes, la incidència política, l’acció directa noviolenta, la facilitació de grups i l’anàlisi de moviments socials.

Lluís Maria Xirinacs

Històricament, la noviolència ha tingut referents clars. Xirinacs és el cas més proper. S’aprofitarà per analitzar les seves accions noviolentes (des de les vagues de fam i la plantada a la presó Model fins a la seva mort-ofrena molt a prop d’on està ubicat el Mas el Negre). S’aprofundirà en els 5 graons de la noviolència: diàleg, denúncia, no cooperació, desobediència civil i creació d’alternatives.

La noviolència és serenitat sense conformisme, valor sense ràbia.

Lluís Maria Xirinacs

CONTINGUT DEL TALLER

Hi haurà diverses sessions estructurades sobre temes com:

  • Tàctiques d’acció directa noviolenta.
  • Aprenentatges de Xirinacs sobre Noviolència
  • La noviolència des d’un enfoc ecofeminista.
  • La noviolència davant la guerra: el cas d’Ucraïna i de Palestina
  • Planificació de campanyes i estratègia.
  • Incidència política.
  • Organització i treball amb comunitats.
  • Facilitació de grups.
  • Com comunicar campanyes.
  • Art i resistència creativa.
  • A més, s’obriran espais per compartir habilitats, coneixements i reflexions i la participació en la construcció col·lectiva de projectes i campanyes.

EQUIP IMPARTIDOR

Luca Gervasioni

Luca Gervasoni

Professor associat a la UOC, director de NOVACT (Institut Internacional per l’Acció Noviolenta) i membre del Consell Assessor de OBI, de la Universitat de Berkeley per a Europa. Durant l’última dècada el seu treball s’ha centrat en l’estudi i suport a moviments socials que treballen per a la transformació noviolenta de conflictes. Ha viscut a Palestina i al Marroc i ha passat temporades a Tunísia, l’Iraq i Jordània. Ha coordinat el llibre “Democràcia econòmica: una alternativa al capitalisme”. Després d’obtenir una llicenciatura en Ciències Polítiques en la UPF, ha seguit diversos cursos d’especialització en Tufts, Harvard o la Universitat Al-Quds entre altres.

Sergi Frías

Sergi Frías

Lab Manager de Coboi lab, laboratori d’innovació pública de Sant Boi de Llobregat. Col·laborador del grup de recerca Dimmons (UOC) i integrant de múltiples xarxes d’àmbit català, estatal i internacional relacionades amb la Innovació Pública com: la xarxa Catlabs, Innpulso o Chief innovators Studio (Bloomberg Center for Public Innovation – Johns Hopkins University), respectivament. El seu àmbit d’expertesa es focalitza en la innovació des d’una vessant transformadora, principalment en els laboratoris d’innovació i en els processos de co-creació multi-actor. Ha col·laborat com a professor en diferents universitats com: Istituto Europeu di Design- IED- o Tecnocampus de Mataró -TCM- i, puntualment, amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) i la Generalitat de Catalunya.  Darrerament ha coordinat i editat “Mètode 4>17. Com abordar reptes de manera col·laborativa”. És llicenciat en Ciències Polítiques (UPF), amb diferents estudis de postgrau en diferents universitats en àmbits com la economia internacional, l’emprenedoria social o els continguts audiovisuals.

INSCRIPCIONS:

Preu per persona: 124€ (+ taxa turística)

El preu inclou 1 pernoctació amb pensió completa (des de dissabte a les 11h a diumenge havent dinat) en habitació compartida, la impartició del taller i el material.

Us animem a pujar al Negre el divendres a la tarda i llevar-vos al mas per iniciar el taller:

Preu per persona (2 nits): 165€ (+ taxa turística)

El preu inclou pensió completa (des de divendres tarda a diumenge havent dinat) en habitació compartida, la impartició del taller i el material.

Més informació: fvidabona@elnegre.cat