Els futurs no existeixen, els crees.
Una manera sorprenent de crear és cocrear. En la 2ona edició de les Jornades de cocreació entorn l’auto-organització col·lectiva, ens proposem experimentar una forma diferent de passar a l’acció col.lectiva autorganitzada.
PER A QUÈ?
Per compartir un espai de creativitat regeneradora.
Per activar la demòtica (la força del poble auto-organitzat).
Per generar maneres de pensar i de fer diferents en relació al subjecte col·lectiu català.
Per proveir recursos nous (fruit de la cocreació).
QUÈ FAREM?
Innovar vol dir fer diferent: visualitzar i fer realitat nous marcs mentals, noves dinàmiques de pensament i d’acció.
En aquests jornades Km 0, creem un espai que estimula la intel·ligència col·lectiva i la innovació.
Dos dies enmig de la natura del Mas el Negre per a reflexionar i cocrear des de la paraula, el silenci, l’escolta profunda i la imaginació.
Ens centrarem en l’acció col·laborativa, la saviesa en el fer col·lectiu, com a palanca de canvi pel desplegament del subjecte col·lectiu català i de qualsevol transformació estructural cridada a consolidar-se amb tota la seva complexitat.
Les jornades es plantegen com un viatge compartit on cada participant cocrearà a partir de les metodologies i eines explorades.
COM HO FAREM?
Descobrint i aplicant eines que potencien l’auto-organització col·lectiva:
- Globàlium: mapa global que permet ampliar la visió dels diferents camps de la realitat, descobrir-ne les seves interrelacions i desvetllar punts cecs.
- Els 3 horitzons: marc de treball que fa convergir 3 formes de relacionar-nos amb el futur, identificant l’essència de cadascuna d’elles per assolir una innovació regeneradora.
- Backcasting o retrospectiva des del futur: mètode que visualitza els objectius del futur més llunyà i retrocedeix fins el present identificant les accions que cal dur a terme per assolir-los.
- Grups intel·ligents: tipus d’organització que potencia la intel·ligència col·lectiva des de la diversitat de rols quan creem en equip.
A QUI VA DIRIGIT?
A qualsevol persona amb ganes d’aprendre eines d’auto-organització col·lectiva en relació a la capacitació del subjecte col·lectiu català. La teva veu enriquirà el viatge de manera única.
Un cop concloses les jornades, tots els participants rebran un recull amb les eines i metodologies emprades i una síntesi dels resultats cocreats conjuntament. Aquí trobareu el document-síntesi de les 1eres jornades organitzades el 2022.
ON HO FAREM?
Al Mas el Negre (al Ripollès), allotjament rural gestionat per la Fundació Vidabona, entitat sense ànim de lucre que té com a finalitat fomentar la democràcia participativa, la noviolència, el diàleg i el consens i l’evolució de la societat vers la seva plena responsabilitat, maduresa i plenitud.
La Fundació Vidabona fa difusió del llegat demòtic, filosòfic (Globàlium) i espiritual de Lluís Maria Xirinacs, a través d’activitats de diferent format com tallers, jornades de cocreació, jornades culturals o caminades (Caminada de Vidabona).
EQUIP DINAMITZADOR
Gemma Domènech. Jurista focalitzada en els drets a l’era digital i la innovació pública, amb experiència en la co-generació de mapes conceptuals.
Amb la col·laboració de:
Laura Rubinat. Biòloga investigadora amb experiència en l’estudi de moviments socials.
Sergi Frías. Especialista en innovació, demòtica i dinàmiques col·laboratives.
Inclou 2 nits al Mas el Negre en pensió completa, dinamització de l’activitat i material.