Descarrega‘t l’app d‘EL CAMÍ (a la Play Store) o l’app de Wikiloc per disposar de tots els itineraris del Negre al teu mòbil.
(En l’app de Wikiloc, al menú “destinacions” pica “El Camí” i aquí busca “El Negre”)
Des d’El Negre podeu fer excursions i visites a peu o en bicicleta a indrets preciosos, des de passejades familiars a circuits de tot el dia:
· La fageda i la riera del Negre.
· Volta dels cingles.
· L’antic Santuari de Santa Maria de Vidabona (en runes).
· El monòlit a Xirinacs (al lloc on va dur a terme la seva mort-ofrena).
· Església romànica de Sant Martí d’Ogassa (s. XI).
· El Taga i el Puig Estela (Serra Cavallera, 2.000 m).
· El Camí de Vidabona, una ruta en 4 etapes que integra mites geogràfics basats en Xirinacs i Ramon Llull i que simbolitza el camí a la plenitud (Guia Camí de Vidabona PDF provisional), ampliable a 7 etapes fins als santuaris de Núria i Montgrony.
(En l’app de Wikiloc, al menú “destinacions” pica “El Camí” i aquí busca “El Negre”)
Itineraris de dalt d’El Negre:
Podeu visitar Vidabona, l’església romànica de Sant Martí d’Ogassa, el monòlit a Xirinacs, pujar al Taga o al Puig Estela.
L’entorn del Negre us permet escollir entre passejades curtes a la riera i a la fageda, passejades d’1, 2 o 3 hores, excursions d’un matí, d’un dia sencer o fins i tot travesses de dies.
Itineraris de baix d’El Negre:
Pots escollir entre passejades d’1, 2 o 3 hores:
· Volta fins al mas abandonat de Còdol.
· Volta pel camí dels roures vells i les restes de can Grata.
· Volta del cingle.
· Volta fins el poble d’Ogassa.
En bicicleta:
Des d’El Negre es poden fer diversos itineraris en bicicleta híbrida i també en BTT: des d’itineraris curts, d’un dia i fins a pujar el Taga els més agosarats. Vegeu al mapa les diferents possibilitats.
Bicicleta híbrida
Es pot arribar al Negre seguint la Ruta del Ferro des de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses i fins Ogassa. Un cop a Ogassa, continuar amunt per la pista encimentada fins a Sant Martí d’Ogassa i continuar fins trobar la pista de Ribamala. Al trencall de la pista, a la dreta (amunt) es puja fins a Coll de Jou, i de continuar s’arribaria a Bruguera i Ribes de Freser.
Si s’agafa la pista de Ribamala a l’esquerra (avall) es passa pel Pla de cal Pegot (monòlit a Xirinacs on va dur a terme la seva mort-ofrena) i 5 Km més avall s’arriba al trencall del Negre.
També es pot arribar al Negre venint de Ripoll i, a l’alçada del restaurant hostal Rama, agafar la pista de Ribamala amunt (7 Km fins el trencall del Negre).
Bicicleta BTT
A banda dels mateixos itineraris indicats per la bicicleta híbrida, en BTT es poden recórrer la major part dels itineraris senderistes indicats als anteriors mapes, podent escollir diferents llargades.
També es pot seguir l’itinerari del Camí de Vidabona. Les etapes només aptes pels més ben preparats són la pujada a Sant Amanç i al Taga. Aquestes dues pujades es poden evitar per la pista.
Mapa gràfic amb els itineraris en bicicleta a l’entorn del Negre amb les distàncies i desnivells (PDF):
(aquest mapa el podeu veure en tamany gran al plafó que hi ha al Negre)
Com arribar al Negre a peu i en bicicleta (enllaç)
Es pot arribar a peu des de Sant Joan de les Abadesses (7 Km a peu, 1h i 45 min aprox.) o des de Ripoll (12,5 Km, 2,5 hores aprox.).
També es pot arribar en autobús fins el trencall de la pista de Ribamala (entre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses: 7 Km a peu fins el Negre), o pujar-hi en bicicleta des de Ripoll per la pista o des de Sant Joan a Ogassa i Sant Martí d’Ogassa.
El Camí de Vidabona és un brancal del tram d’El Camí al Ripollès que consta de 4 etapes. Comença a Sant Joan de les Abadesses i acaba a Ripoll, transcorrent principalment pels paratges d’Ogassa.
És un brancal singular dins del conjunt d’El Camí: recorre paisatges de gran bellesa i valor natural com la Serra Cavallera, Sant Amand o el Taga, i permet descobrir continguts culturals excepcionals, com els monestirs de Sant Joan de les Abadesses i de Ripoll, les esglésies romàniques d’Ogassa, així com mites i tradicions diverses.
El Camí de Vidabona pot enllaçar amb El Camí de Núria i Montgrony amb 3 etapes més.
Camí iniciàtic
El Camí de Vidabona és el tram de més càrrega simbòlica de tot el traçat d’El Camí, ja que es pot recórrer com un camí iniciàtic.
Aquest singular camí iniciàtic beu de mites ancestrals d’aquesta zona (Comte Arnau, Guifré El Pilós, Núria…) i de mites de nova creació que Xirinacs va reflectir en el seu llibre pòstum, el Dietari final (Ed. Ara).
Lluís M. Xirinacs va triar precisament aquesta zona per ofrenar la seva vida jaient en meditació al Pla de Can Pegot, a la falda del Taga. Aquest gest va commoure el país i va interpel·lar tots aquells que havien conegut de prop la seva trajectòria infatigable en defensa dels drets humans i de la llibertat del poble català.
La Vidabona
Què és la Vidabona? L’entenem com una vida plena, una vida amb sentit, viscuda havent identificat la pròpia vocació, els propis dons que ens faran donar fruit a la vida d’acord amb la nostra pròpia essència.
El Camí de Vidabona ofereix l’oportunitat de connectar-se amb aquest procés des de la vivència. Tot caminant, guiats per escrits d’en Xirinacs i Ramon Llull, mites i paratges dialoguen de manera insòlita amb nosaltres.
De ben segur que tots aquells que empreneu el Camí de Vidabona, us n’emportareu una llavor sorprenentment inspiradora i transformadora. I totes aquestes llavors de plenitud individual ens aproparan més cap a una plenitud col·lectiva, vers un nou model de societat vertaderament responsable i equilibrada.
Vols més informació? Clica aquí
A més del Camí de Vidabona, hi passa a tocar el GR 1 i la xarxa Itinerànnia.
Altres rutes temàtiques de la comarca són: