Slide background

Xirinacs

EL GANDHI CATALÀ · FILOSOFIA · DEMÒTICA · MÍSTICA

BIOGRAFIA

Lluís Maria Xirinacs, ex-senador durant la transició i candidat al Nobel de la Pau els anys 1975, 76 i 77, és conegut per la seva defensa de la pau i dels drets del país.

Tot i que molta gent relaciona Xirinacs amb el seu testimoniatge i la lluita noviolenta durant el franquisme i post-franquisme, el seu llegat més vigent i revolucionari és encara molt desconegut i aporta autèntiques llavors de transformació social, econòmica, filosòfica i espiritual pels reptes actuals del país i del món.

La finalitat de la Fundació Vidabona i del centre El Negre és estimular-ne les aplicacions pràctiques i donar a conèixer aquest gran llegat, tant pel creixement i desenvolupament individual com a pel col·lectiu.

Descobreix la seva intensa vida i compromís testimonial

Cites de Xirinacs

Lluitarem amb tota la nostra fúria per la victòria de la Pau.
La victòria de la pau no serà una victòria nostra,
sinó un embat encès i joiós entre els homes, entre les nacions, entre les races;
on no hi hagi ni vencedors ni vençuts,
ni explotadors ni explotats,
ni homes cultes ni ignorants,
ni sants ni pecadors.

Sabem que la construcció de l’embat de la Pau,
ens demana una guerra perpètua,
contra el fort mentre siguem febles,
i contra nosaltres mateixos quan siguem forts.

Cites sobre la independència i democràcia

La independència de cada nació és el bé més preuat per establir la pau a la Terra.

– – –

La independència no es demana; es pren.

– – –

Fins que no tallem l’últim fil que ens manté lligats no deixarem de ser titelles.

– – –

La independència de cada nació, com la de cada individu que arriba a la majoria d’edat, no es vota, no depèn de majories ni minories; simplement es proclama i s’exerceix.

– – –

Un poble desorganitzat és com un cos sense vida al que els voltors del poder li van arrancant ara un tros, ara un altre.

– – –

Les lleis són el càstig amb el què es dota a sí mateixa una societat que no és capaç de regir-se per consens.

– – –

Permeteu-me una reflexió senzilla. La diferència que hi ha entre un munt de fulles caigudes apilades per l’escombriaire en un racó d’un jardí i les mateixes fulles abans de caure, aparentment amuntegades formant la frondosa copa d’un arbre, és que mirats per fora, tots dos conjunts apareixen com dues grans masses de fulles, però es tracta de dues realitats radicalment diferents. En el primer cas, el conjunt de fulles és un mer amuntegament, una massa. Una mica de vent les esbarria en totes direccions. En el segon cas, darrere de cada fulla hi ha un peduncle flexible que mena a una tija tendra, que mena a un branquilló erecte, que mena a una branca enravenada, que mena a un tronc rígid, que mena a unes arrels titàniques, per on circula la vida interior, perfectament protegida. Ni l’huracà rabiós s’endurà aquestes fulles.
Per si no s’ha entès, explico que aquestes estructures orgàniques no són els partits; són les llars, els barris, els municipis, les comarques, les vegueries, el país!, i la gran quantitat d’associacions dedicades a les finalitats més diferents, la societat civil!, molts d’aquests col·lectius convivint units en el si de l’Assemblea de Catalunya, des de feia sis anys.

Lluís Maria Xirinacs. Fragment d’AMNISTIA – 77.

Cites sobre espiritualitat

L’interior de l’esperit absolut o universal és u i múltiple, no té l’homogeneïtat de la unitat matemàtica, ans l’heterogeneïtat d’una singularitat fecunda, capaç d’animar la immensa complexitat de l’univers. És, doncs, radicalment u, però capaç de múltiple expressió. No té cap nom i té mil noms.

– – –

Observem i compartim una profunda convicció de què l’absolut és absolut i, per tant, únic. En conseqüència, totes les autèntiques tradicions de comunió amb l’absolut convergeixen.

– – –

En una nova i actual era holística, on tot es pot relacionar amb tot, volem també globalitzar les tradicions sagrades. No uniformar, no supeditar unes a altres, no imposar una tradició sobrevinguda proselitista a una tradició arrelada en un lloc. Però sí diàleg fratern, enriquiment mutu, investigació lliure dels camins originals de cada tradició cap al sagrat.

LLEGAT

Les obres de Lluís Maria Xirinacs estan subjectes per part de la Fundació Randa-Lluís Maria Xirinacs a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons

Llicència de Creative Commons

LLIBRES

Malauradament, la major part de llibres de Xirinacs estan exhaurits. La Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs en disposa d’alguns exemplars i també podeu sol·licitar quins disposen digitalment o en còpia.

Llistat de llibres i articles

Publicacions de Xirinacs

Escrits i vídeos

Més de 200 articles de Xirinacs.

NO-VIOLÈNCIA

XIRINACS, A CONTRACORRENT

Zeba produccions audiovisuals en Coproducció amb TV3.

Iniciativa i col·laboració: Llibertat.cat

Amb la col·laboració de la Fundació Randa – Lluís M. Xirinacs i altres persones i entitats.

DIETARIS AUTOBIOGRÀFICS

pdf  Dietari “Cinc anys“.

pdf  “Darreres espurnes“.

Textos publicats per la Fundació Randa-Lluís Maria Xirinacs (enllaç)  i fusionats en el llibre “Dietari final”, Ed. Ara.

pdf  Dietaris autobiogràfics del 2002-2004 (període del seu darrer judici i empresonament): enllaç.

XIRINACS, DE L’AMNISTIA A LA INDEPENDÈNCIA

Fundació Catalunya

Aquí podeu veure’n un resum de 5 minuts:

Llibre “La Noviolència”, Lluís Maria XIRINACS.

LA_NO_VIOLÈNCIA-portada
Text complet  (pdf)

COMUNITAT HUMANA I DEMOCRÀCIA PARTICIPATIVA

Vídeo sobre la democràcia.

Entrevista de 5 minuts a Arenys de Munt, on parla breument del seu concepte de democràcia, la plantada a la plaça de Sant Jaume, perquè va deixar el sacerdoci, la seva visió de la fe i la independència:


pdf  La_primera_historia_humana.

Un fascinant i entretingut recull d’articles sobre la història de la humanitat, les primeres comunitats, una visió de per què va caure el matriarcat, l’origen de la moneda, els mil·lenis de pau entre els homes, la memòria cel·lular,…

pdf El meu testament

L’any 2004 va deixar escrit el seu missatge pòstum al poble català, a mode de testament social (“demòtic”), un missatge en el que, d’altra banda, hi va estar insistint i entregant-s’hi tota la vida.
Xirinacs deia que als individus, la natura els havia “resolt” feia molts mil·lenis, però que molts s’espatllaven per estar immersos en un caldo (la societat) que està malalt. Per això la prioritat és resoldre la societat humana a nivell col·lectiu, és a dir, refer les comunitats humanes i fer-les orgàniques. Això és, establir assemblees de base per exercir de tant en tant una democràcia participativa des dels valors del diàleg i el consens i del bé comú.
Gandhi, pocs dies abans que l’assassinessin, i en veure que la independència política no resolia els problemes socials i econòmics de l’Índia, estava disposat a recomençar de nou amb un plantejament similar, organitzant tot el país per exercir la voluntat i la força del poble, el que avui en diem una democràcia participativa.

pdf  Document: COMUNITAT HUMANA.

Castell Comunitat Humana

Un treball altament transformador sobre com organitzar la societat en una democràcia participativa on realment s’exerceixi de forma regular la sobirania democràtica del poble, de forma àgil i funcional.
Aquest treball liderat per Xirinacs, va donar lloc al moviment de l’Arbre d’Assemblees dels Països Catalans que el mateix Xirinacs va iniciar en plantar-se a la plaça de Sant Jaume de Barcelona de l’1 de gener de 2000 fins el maig del mateix any, 12 hores diàries dret a la plaça i durant les quals no menjava, convocant la nació catalana a autoorganitzar-se per exercir la seva sobirania, la veritable independència del poble.


pdf  Document: DEMÒTICA.
Un revelador recull d’escrits sobre demòtica: allò relatiu al demos (poble).
Aquest document, junt amb el de Comunitat Humana, constitueixen el corpus filosòfic, conceptual i organitzatiu de la revolució social que ha promogut Xirinacs per esdevenir una societat madura, conscient, responsable i independent.
Inclou escrits sobre l’organització d’assemblees veïnals, massa i poble, persona comunitària, el deure de la independència, el consens,…

Aquests documents poden esdevenir les bases filosòfiques i ideològiques de la propera revolució vers un nou ordre social, a fi d’organitzar amb èxit la societat i la presa de decisions col·lectives de forma orgànica, àgil i participativa, des de la corresponsabilització del poble. La democràcia participativa és de segur la major garantia per revertir els greus desequilibris socials entre persones i entre nacions, i la greu degradació ecològica que estem causant.

pdf  Document: Una revolució d’estil català

Com la base històrica i actual de la societat catalana pot contribuir a la revolució democràtica que necessita el món.

El CONSENS, la base de la revolució humana. Tres breus articles de Xirinacs:
pdfConsens

pdfSíntesi estructural

pdfSíntesi transcendent

UNA NOVA ECONOMIA MÉS TRANSPARENT I EQUILIBRADA: EL CAPITALISME COMUNITARI I LA MONEDA TELEMÀTICA

Vídeo: una solució a l’economia: la moneda telemàtica. (10 mín)Més vídeos sobre la moneda telemàtica i el capitalisme comunitari:

HParts 1, 2 i 3 (d’uns 9 minuts cada part), un resum de la proposta d’Agustí Chalaux (www.bardina.org) explicat per Lluís Maria Xirinacs, Arcadi Oliveras, Jordi Griera, Martí Olivella, Jaume Rodri, Joan Parés,…

HLlista d’altres vídeos  sobre la moneda telemàtica i el capitalisme comunitari.

GLOBÀLIUM: EL MAPA GLOBAL DE LA REALITAT DE XIRINACS

Un Model Global de la Realitat. Model Menor. (Globàlium, 26 categories)
(2007)

coberta GLOBALIUM MODEL MENOR 8 29mar07

Llibre exhaurit. Us el podeu descarregar en format digital aquí:

pdf  Un model global de la realitat. Model menor  (TEXT)

pdf  Un model global de la realitat. Model menor (FIGURES)

pdf  Un model global de la realitat. Model menor (TEXT i FIGURES)

Versió on line ISSUU

Es tracta d’un llibre tècnic, l’únic publicat fins avui sobre el Globàlium. Per introduir-vos en aquest transformador mapa mental global, recomanem assistir als tallers introductoris que realitzem al Negre (vegeu el calendari d’activitats) o als cursos anuals que imparteix la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs a Barcelona.

A continuació podeu veure en Xirinacs fent una introducció del seu Model Global de la Realitat (Model Menor) el 15 de desembre del 1992 (anys abans de presentar la seva tesi doctoral). Xirinacs va estar donant classes del Globàlium i treballant-hi fins els darrers dies de la seva vida.

El Model Menor conté 26 categories, que posteriorment va ampliar a 80 amb el Model Major, incorporant-hi una quarta dimensió geomètrica, l’eix PLASMA-MON.

Al canal de vídeos del Youtube hi podeu trobar nombrosos vídeos d’aprofundiment del seu model global de la realitat:
Canal de vídeos

En el següent vídeo, durant una hora introdueix el Model, i tot seguit respon dubtes i comentaris:

Globàlium: Model Major (80 categories)

COBERTA_MAJOR-001   P1000807


Ja teniu disponibles a lluismariaxirinacs.cat/wp les 80 categories del Model Major, publicades pel Grup d’Investigació Globàlium (enllaç).

Vegeu també els diferents vídeos on Xirinacs exposa el seu Model Global de la Realitat.

SUBJECTE

Meditació delirant a prop d’una font dita “FONT DE VERA PAU”.
Un dels primers llibres que va escriure des de la presó, que es va publicar el 1975 (Editorial Claret) i que va marcar a molta gent.

Hi tracta la seva visió de L’home elemental (l’objecte i el subjecte humà), La formació biològica de l’home (l’home mineral, vegetal, invertebrat, vertebrat, simi i paleolític), L’home social (l’home salvatge, esclau, servent, proletari, socialista i en equilibri) i conclou amb Les clàusules de l’aliança entre la producció creadora i el servei col·lectiu (un nou futur).

L’exemplar emprat per la recuperació d’aquesta obra és el mateix que li va fer present el mateix Lluís Maria Xirinacs a sa mare. Conté una dedicatòria, anotacions i esmenes manuscrites fetes pel mateix autor.

Subjecte_portada_400x515px

ESPIRITUALITAT

Fragments del Dietari Final
Quan el sol de l’Amat desperta l’Amic dels seus somnis mítics
cessen les paraules, els cants dels ocells i l’Amic neix en l’Amat a l’alba.
El sol l’ha devorat i ja és flama viva.
– – –

Tot mostra la glòria de l’Amat per a qui té ulls.
Tot canta l’oracle de l’Amat per a qui té orelles.

– – –

Ofereixo el do més preuat, que és la meva vida, per l’alliberament del meu poble, per l’alliberament de tots els pobles oprimits de la terra, per la natura presonera nostra.

Univers
Univers, et demano que em facis pur com un raig de llum,
per ser digne d’ésser acollit en el teu cor.
– – –
Marxo, lliure i serè, únicament per un irresistible amor a la Vida, als amics, als germans, als humans, a l’univers sencer,…
Marxo en plenitud: “Perquè em vaig posar en el no res vaig veure que ho havia trobat tot”.
– – –
La meva ànima, aquesta ànima obrada pel meu cos,
clivellada d’ànimes infinites, concretament avui, se m’ha fet universal.
 
Suprema independència
La suprema independència (Suaraj)
La pregunta
Tot acte de llibertat genera un lligam d’esclavitud.
Si trio ésser català vinc obligat a captenir-me com a catal
à. Si trio esdevenir fuster, cal que faci bons mobles.
Diu l’evangeli: “Convé obeir Déu abans que els homes”. Gandhi ho diu així: “El primer compromís és d’obeir la Veritat. La Veritat, segons Gandhi, és la veu de
la consciència interior, il·lustrada pels signes externs, que canvia a cada instant.
Cal, doncs, que abans d’obeir els homes, obeir la Veritat que ens parla des de tot el món a través de la pròpia consciència i des de l’amagada consciència de totes les persones i coses de cada dia.
La meva independència respecte dels meus instints i capricis és la meva dependència de la Veritat.
La meva independència respecte a la meva família i amics és la meva dependència de la Veritat.
La independència del meu poble català respecte als que l’oprimeixen és la seva dependència de la Veritat.
L’alliberament de les classes socials i dels pobles oprimits és llur dependència de la Veritat.
Cal, doncs, esdevenir obedients a la Veritat.
Així la Veritat instaurarà en el món la més gran tirania ?
Anirem tots a raure al despotisme de Déu!
L’obediència a la Veritat és la més gran esclavitud del món.

El seguiment de Déu és el destí més terrible.

               Per això tants en fugen.

Però Déu, la Veritat o l’Amor, a tots i a cadascun de nosaltres, individus i pobles, ens ha donat una inconsiderada i espantosa empenta, i ens ha deixat sols i abandonats, en aquest món, sense pietat ni entranyes, per tal que fem el suprem Acte de llibertat i d’independència, respondre clarament a aquesta pregunta:

“¿Voleu ser els meus esclaus o no ?”

Dietari Final (Editorial Ara Llibres. 2008)

Xirinacs Dietari final

Llibre pòstum de Xirinacs, un excepcional tractat de mística dels dies abans que Xirinacs marxés al Pla de Cal Pegot d’Ogassa (Ripollès) a dur a terme la seva mort-ofrena. Xirinacs complementa amb aportacions seves el Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull, intercal·lat amb el seu dietari dels darrers cinc anys.

* Cal veure si se’n troba algun exemplar a les llibreries. Es pot sol·licitar algun  exemplar també a la Fundació Randa-L. M. Xirinacs o a la Fundació Vidabona (alberg El Negre).

Alternativament, en podeu veure alguns extractes a la guia provisional d’El Camí de Vidabona, que també inclou en el seu conjunt el mapa filosòfic i el significat de les 4 etapes del que pot ser la base d’una nova espiritualitat universal, recollida i sintetitzada per Xirinacs en el seu Model Global de la Realitat de les diferents tradicions, especialment de la cristiana: el camí a la plenitud del poble, a tres nivells: l’individual, el col·lectiu-nacional i l’universal.

Altres escrits de Xirinacs sobre espiritualitat:

El perfum sagrat  (PDF 5 planes).
La visió de la Transcendència de Xirinacs.

Advaita. El cim del Veda, hermenèutica suprema (PDF 16 planes).

La mística social o la mística col•lectiva com a via d’alliberament i com a ànima del poble.
Conferència de l’any 2003 (transcripció de Roser Ràfols).

Mística  (PDF 23 planes).
Fitxa resum del concepte Mística dins del Globàlium: l’experiència de fusió amb l’ànima universal, la consciència plena.

Mítica  (PDF 22 planes).
Fitxa resum del concepte Mítica dins del Globàlium: l’expressió de la mística, el llenguatge per expressar allò atemporal, etern, profund, allò que transcendeix el temps.

Tiamat  (PDF 22 planes).
Fitxa resum del concepte Tiamat dins del Globàlium: la Mare creadora espiritual de l’Univers, la font i aigües primordials; mite de la Mare de tots els Déus.

Noumen  (PDF 8 planes).
Fitxa resum del concepte Noümen dins del Globàlium: la Transcendència, l’Absolut.

  Tempiternitat  (PDF 11 planes).
Xirinacs desenvolupa en base al seu model global de la realitat Globàlium aquest nou concepte introduit per Raimon Pannikar, que ve a dir que fora de moments puntuals de temps pur i eternitat pura, la vida transcorre  immersa en una barreja de temps linial i eternitat en diferents proporcions segons el moment.

Llull/Verdaguer/Xirinacs
AMIC I AMAT
Tres homes de Déu en diàleg
(2016. Balasch Editor. Edició de Lluís Busquets i Grabulosa)

Portada-Amic-i-Amat-transp   litografia SergiBarnils

Aquesta excepcional edició integra el Llibre d’Amic i Amat de Ramon Llull, Perles de Jacint Verdaguer i Darreres espurnes de Lluís Maria Xirinacs.

A l’opuscle adjunt (enllaç) trobareu informació d’aquest llibre il·lustrat. L’edició limitada, amb litografia numerada de Sergi Barnils, tindrà un preu de 200 €. En disposem d’uns pocs exemplars que us podem oferir a meitat de preu pels simpatitzants.
La versió sense litografia es pot trobar a les llibreries per un PVP de 30 € (pràcticament ja exhaurit).

busquets_grabulosa_1

EL CAMÍ A LA PLENITUD

Aquí podeu veure al mateix Xirinacs l’any 2007 (un mes abans que marxés a morir, tal i com tenia planificat de feia anys) explicant els significats filosòfics de les 4 etapes d’aquest camí socio-espiritual a la plenitud (1 hora aprox.):

 

Vídeo: presentació del Camí a la plenitud segons el model de Xirinacs, amb aplicacions pràctiques a nivell col·lectiu (a càrrec de Lluís Planas, Fundació Vidabona, 2016):

Vídeo: Curs de lectura crítica de la Bíblia

Vídeo: Curs de lectura crítica de la Bíblia

Entrevista a República TV: repassem les diferents facetes del llegat de Xirinacs (1h)

Veure vídeo

XIRINACS A RÀDIO ESTEL

“XIRINACS AVUI”, programes emesos per Ràdio Estel dedicats a la figura i al llegat de Lluís Maria Xirinacs, així com a la posada en pràctica dels seus ideals religiosos, democràtics, cívics i pacífics. S’explora el món Xirinacs de la mà de Lluís Planas, amic i deixeble de Lluís Maria Xirinacs i director del programa conduit per Joan Trias.

Podeu escoltar els programes a través dels diferents enllaços:

Programa 1: Figura i llegat Xirinacs
Programa 2: La noviolència (I)
Programa 3: La noviolència (II)
Programa 4: Comunitat humana i democràcia participativa
Programa 5: El seu model de democràcia participativa i casos pràctics
Programa 6: La revolució catalana i el concepte xirinaquià d’independència
Programa 7: El seu Model filosòfic Global de la Realitat “Globàlium”
Programa 8: Aplicacions pràctiques del seu Model filosòfic Global de la Realitat “Globàlium”