El projecte

UN ALBERG SINGULAR EN UN PARATGE ÚNIC D’OGASSA, AL RIPOLLÈS. ALBERG D’EL CAMÍ DELS PAÏSOS CATALANS I CENTRE DE DIFUSIÓ DE CONTINGUTS INNOVADORS

FILOSOFIA

L’alberg El Negre organitza activitats i tallers dirigits tant a famílies com a instituts i grups d’educació en el lleure. És també un espai obert a estades per a grups de ioga o altre tipus, de recés i recerca creativa, així com un indret de descans i de contacte amb la natura en un entorn privilegiat.

L’alberg constitueix el punt d’arribada de la primera etapa del Camí de Vidabona, un camí de quatre etapes ple de simbolismes geogràfics que representa el camí interior cap a la realització personal i col·lectiva. Es pot enllaçar amb dues etapes més fins a Núria i Montgrony.

Al centre s’hi imparteixen tallers formatius de democràcia participativa, diàleg i consens i acció no-violenta, així com tallers d’introspecció per a joves i grans (vegeu el calendari d’activitats).
S’hi estudien i es difonen llegats altament transformadors com el de Lluís M. Xirinacs, Gandhi, Agustí Chalaux o Ramon Llull.

El Negre vol promoure l’enxarxament amb altres centres afins d’arreu del país, convertint-se en una peça més del procés que estem vivint cap a un nou paradigma social.

D’on ve el nom d’El Negre?

El llegat més desconegut de Lluís Maria Xirinacs és altament vigent per resoldre els grans reptes que tenim avui com a país, com a societat i com a planeta, resumidament:

   Comunitat humana: com articular una democràcia participativa de forma àgil i orgànica; la sobirania plena exercida permanentment pel poble.
   L’acció noviolenta individual i col·lectiva com a via evolucionada per resoldre els conflictes que no s’han sabut prevenir.
   Globàlium, un model global de la realitat per eixamplar el mapa mental que cadascú ens hem configurat, i com això pot revolucionar la nostra mentalitat, relacions, decisions i camí vital.
   El model econòmic i moneda telemàtica proposat per Agustí Chalaux en el que Xirinacs va aprofundir.
   Una via espiritual a la plenitud individual, col·lectiva i universal des de la pròpia vivència, deseiximent i vocació de cadascú.  La mort-ofrena mística de Xirinacs.

Xirinacs, en una ocasió deia que estem en un temps de denúncia i d’indignació davant les injustícies i els desequilibris, i que el problema és la falta de nous models. Per això ell va dedicar tota la seva vida a estudiar i esbossar aquests nous models socials i econòmics, a oferir-los altruistament al món, i a lluitar per superar els vells models des d’una coherència i entrega insòlites.

LA FUNDACIÓ VIDABONA

La Fundació Vidabona és l’entitat sense ànim de lucre propietària del mas i la que n’ha gestionat la rehabilitació.

Té com a finalitat fomentar els valors d’arrelament al país, la democràcia participativa, la no-violència, el diàleg i el consens i l’evolució de la societat vers la seva plena responsabilitat, maduresa i plenitud.

La Fundació adopta el nom de Vidabona pel fet de tenir ubicat el seu centre d’activitat, el mas El Negre, a prop del Santuari de Santa Maria de Vidabona d’Ogassa. Lluís Maria Xirinacs es refereix a aquest santuari en el seu Dietari final (Ed. Ara) com a símbol de la plenitud personal i col·lectiva. La Fundació Vidabona vol esdevenir un instrument més per assolir-la.

EL CAMÍ

L’alberg El Negre forma part d’El Camí, una ruta de senderisme cultural que s’està definint de forma participativa, poble a poble d’arreu dels Països Catalans, estrenyent els vincles entre la gent i el territori.

Són 5.500 quilòmetres de Camí, en procés de senyalització, que recorren totes les comarques de parla catalana. El Camí compta amb el reconeixement del Parlament de Catalunya i el de les Illes Balears com a projecte d’interès cultural i turístic pel país.

El Negre es troba integrat en l’itinerari del Camí de Vidabona, un brancal d’El Camí a la Garrotxa i al Ripollès, que comença a Sant Joan de les Abadesses, passa per Ogassa i finalitza a Ripoll.

LA REHABILITACIÓ

Després de 3 anys de rehabilitació, El Negre obre les portes a l’abril de 2015.

La rehabilitació s’ha dut a terme amb el màxim respecte a la tipologia i forma del mas original, datat del segle XIV. S’ha optat per generar bona part de l’energia amb fonts renovables; la corrent i l’aigua calenta per a l’alberg es generen majoritàriament amb energia solar i biomassa.
Conegueu la política ambiental d’El Negre.

PROJECTES AFINS I COL·LABORADORS