El projecte

UN ALBERG SINGULAR EN UN PARATGE ÚNIC D’OGASSA, AL RIPOLLÈS. ALBERG D’EL CAMÍ DELS PAÏSOS CATALANS I CENTRE DE DIFUSIÓ DE CONTINGUTS INNOVADORS

FINALITAT

El desconegut i revolucionari llegat del filòsof i pacifista català Lluís M. Xirinacs, que va decidir anar a morir en ofrena mística a prop del mas El Negre, ens motivà a buscar una masia per la zona i crear una petita Fundació -la Fundació Vidabona– per adquirir-lo i rehabilitar-lo, a fi de difondre aquest transformador llegat.

Des d’El Negre organitzem activitats i tallers dirigits a adults i també a instituts i grups d’educació en el lleure.

En disposar d’una sala d’uns 45 m2, és també un espai obert a estades per a grups de ioga o d’altre tipus, de recés i recerca creativa, així com un indret de descans i de contacte amb la natura en un entorn privilegiat.

ACTIVITATS I TALLERS

Al centre s’hi imparteixen tallers formatius de democràcia participativa, de diàleg i consens per a infants, joves, adults i grups; tallers de noviolència, així com recessos de meditació i natura enfocats a una interioritat compromesa, el camí a la plenitud.
Podeu veure el programa al calendari d’activitats>>

S’hi estudien i difonen llegats altament transformadors com el de Lluís M. Xirinacs, Gandhi o Agustí Chalaux.

.

El Negre vol promoure l’enxarxament amb altres centres afins dels Països Catalans, convertint-se en una peça més del procés que estem vivint cap a un nou paradigma social.

EL CAMÍ DE VIDABONA
Un camí iniciàtic ple de simbolismes
.
L’alberg constitueix el punt d’arribada de la primera etapa del Camí de Vidabona, un camí de quatre etapes que representa el camí interior cap a la realització personal i col·lectiva.
Es pot enllaçar amb dues etapes més fins a Núria i Montgrony.

XIRINACS: UN LLEGAT TAN IMMENS COM TRANSFORMADOR

El llegat més desconegut de Lluís Maria Xirinacs és plenament vigent per resoldre els grans reptes que tenim avui com a país, com a societat i com a Humanitat.

Els podem agrupar en 5 àmbits temàtics:

  1. Comunitat humana: com articular una democràcia participativa de forma arborescent i des de l’apoderament de la ciutadania, a fi de corregir les mancances de l’actual democràcia representativa. La sobirania plena exercida permanentment pel poble.
  2. L’acció noviolenta individual i col·lectiva com a via evolucionada per resoldre els conflictes que no s’han sabut prevenir.
  3. Globàlium, un model global de la realitat per eixamplar el mapa mental que cadascú ens hem configurat, i com això pot revolucionar la nostra mentalitat, relacions, decisions i camí vital individual i col·lectiu.
  4. Un model econòmic responsable i transparent. La moneda telemàtica proposada per Agustí Chalaux en el que Xirinacs va aprofundir.
  5. Una nova espiritualitat universal basada en el camí a la plenitud individual, col·lectiva i universal des de la pròpia vivència, deseiximent i vocació de cadascú.
    També resulta interpel·ladora la mort-ofrena mística que dugué a terme Xirinacs i que ell mateix explica en el seu Dietari final.

Xirinacs, en una ocasió deia que estem en un temps de denúncia i d’indignació davant les injustícies i els desequilibris, i que el problema és la falta de nous models. Per això ell va dedicar tota la seva vida a estudiar i esbossar aquests nous models socials i econòmics, a oferir-los altruistament al món, i a difondre’ls per superar els vells models des d’una coherència i entrega insòlites.

LA FUNDACIÓ VIDABONA

La Fundació Vidabona és l’entitat sense ànim de lucre propietària del mas i la que n’ha gestionat la rehabilitació.

Té com a finalitat fomentar els valors d’arrelament al país, la democràcia participativa, la no-violència, el diàleg i el consens i l’evolució de la societat vers la seva plena responsabilitat, maduresa i plenitud.

La Fundació adopta el nom de Vidabona pel fet de tenir ubicat el seu centre d’activitat, el mas El Negre, a prop del Santuari de Santa Maria de Vidabona d’Ogassa. Lluís Maria Xirinacs es refereix a aquest santuari en el seu Dietari final (Ed. Ara) com a símbol de la plenitud personal i col·lectiva. La Fundació Vidabona vol esdevenir un instrument més per assolir-la.

EL CAMÍ

L’alberg El Negre forma part d’El Camí, una ruta de senderisme cultural que s’està definint de forma participativa, poble a poble d’arreu dels Països Catalans, estrenyent els vincles entre la gent i el territori.

Són 5.500 quilòmetres de Camí, en procés de senyalització, que recorren totes les comarques de parla catalana. El Camí compta amb el reconeixement del Parlament de Catalunya i el de les Illes Balears com a projecte d’interès cultural i turístic pel país.

El Negre es troba integrat en l’itinerari del Camí de Vidabona, un brancal d’El Camí a la Garrotxa i al Ripollès, que comença a Sant Joan de les Abadesses, passa per Ogassa i finalitza a Ripoll.

LA REHABILITACIÓ

Després de 3 anys de rehabilitació, El Negre obre les portes a l’abril de 2015.

La rehabilitació s’ha dut a terme amb el màxim respecte a la tipologia i forma del mas original, datat del segle XIV. S’ha optat per generar bona part de l’energia amb fonts renovables; la corrent i l’aigua calenta per a l’alberg es generen majoritàriament amb energia solar i biomassa.
Conegueu la política ambiental d’El Negre.

PROJECTES AFINS I COL·LABORADORS