Vegeu els diferents continguts, programes i formats de colònies d’estiu i durant el curs de 2, 3 i més dies, amb diverses opcions d’activitats.
Colònies d’estiu al Negre: natura, diàleg i consens, vocació i plenitud.
Tallers als centres educatius.
Formació de mestres i monitors:
Dossier de colònies i tallers de Diàleg i consens, Vocació i plenitud i marcatge d’El Cami per a centres educatius 2020-21_
Pel que fa a les colònies d’estiu, podeu triar un d’aquests programes o bé apuntar-vos a les colònies obertes que organitza la Fundació Vidabona al mas El Negre i que combinen natura, aprenentatge del diàleg i el consens, així com explorar quins són el dons i vocació natural de cadascú per a enfocar-hi la vida un cop siguin adults.
PROGRAMA 1: El MEU CAMÍ
Cicle superior, ESO, batxillerat i cicles formatius. Grups d’educació en el lleure a partir d’11 o 12 anys.
3 dies – 2 nits. Per a caus i esplais, adaptable a més dies.
Categoria de les activitats: Educació emocional, desenvolupament personal, natura amb un bri d’aventura.
Valors que treballem amb les diferents activitats: a través de la natura, la història, els personatges i els mites del Ripollès, explorarem de forma amena i lliure els següents valors:
– L’enfortiment personal: superem les pors que ens impedeixen desplegar-nos plenament com a persones.
– El sentiment de pertinença a comunitats humanes més enllà de nosaltres mateixos i al planeta sencer. La nostra dimensió col·lectiva i universal.
– L’escolta dels propis dons i vocació: el nostre camí vital i professional per sentir-nos plens i realitzats; gaudim donant el millor de nosaltres a la nostra societat.
Objectiu: de forma amena i creativa, explorarem quin pot ser el nostre camí vital a fi de sentir-nos plens i realitzats com a persones, satisfets amb les nostres vides. Per fer-ho, caldrà primer desfer-nos de les pors que ens impedeixen ser plenament lliures, conèixer les nostres habilitats innates, allò que ens agrada i omple més, i desenvolupar habilitats com la confiança, l’escolta i sentir-nos part de la societat i humanitat, a fi de donar-hi el nostre fruit.
Activitats:
Comencem les colònies amb una caminada, des d’Ogassa o des de Sant Joan de les Abadesses, fins arribar al mas El Negre (mas del segle XIV) tot descobrint la bellesa dels boscos de rouredes i fagedes i les rieres ripolleses (2,5 Km sense motxilles, amb opció que els mestres siguin recollits en cotxe).
Nosaltres dibuixem la nostra vida: introducció al que pot ser el nostre camí vital sense buscar només l’aspecte material, sinó que també ens pugui regalar el sentir-nos realitzats. El dibuixarem.
La confiança és clau per deixar florir els nostres dons. Ens deixarem guiar per un altre en un tros de camí.
Els mites del Ripollès ens parlen ara: El Comte Arnau, Guifré el Pelós, L’Amic i l’Amat (Ramon Llull), la Vidabona (Xirinacs), Núria, Montgrony, la llegenda de Sant Martí (antic patró de Catalunya). Representació escènica: escollim un mite per equips i el representem.
Explorem el silenci: fem-nos amics del silenci, un aliat que ens pot ajudar a escoltar-nos i a escoltar. Breu pràctica de meditació guiada i de contemplació de la natura.
Llancem les pors. Passejada fins la riera; llencem-hi tot allò sobrer. Visitem la llosa natural que anomenem “dolmen” i el gorg de “la matriu.”
Les llumetes en la nit: fins i tot en la nit podem trobar senyals que ens guien. L’estel Polar. Passejada nocturna.
Excursió d’un dia: visitem l’església romànica de Sant Martí d’Ogassa (s. XI). Talles romàniques de Sant Martí de Tous i de la Mare de Déu del Puig. Coneixerem les seves llegendes. Comentarem sobre el terreny els significats i ressonàncies sàvies dels diferents mites que s’encarnen en la geografia del Ripollès, i la riquesa de la flora i la fauna del Prepirineu.
Aventura: Remuntarem un tros de riera per dins, la seva llera i els seus gorgs. Si en algun punt cal, amb l’ajut d’una corda per remuntar alguns dels gorgs (si no fa calor, no caldrà mullar-se).
El nostre fruit. Moment de ioga: som un arbre.
Expressió corporal en moviment: deixem que la música ens mogui des de dins, sense esforç.
Expressió corporal estàtica: triem una postura que expressi que ens obrim a la confiança, a rebre i a deixar-nos fer per la inspiració.
Cantem! cants i cançons amb contingut.
Compartir ens enriqueix. Aprenguem a expressar i a escoltar. Expressió emocional: espais per posar en comú les vivències i inspiracions sorgides.
– – – – – – –
PROGRAMA 2: “EL GRAN ACORD”
L’art del diàleg, el consens i la noviolència
Cicle superior, ESO, batxillerat i cicles formatius. Grups d’educació en el lleure a partir d’11 o 12 anys.
3 dies – 2 nits. Per a caus i esplais, ampliable a més dies.
Categoria de les activitats: Educació emocional.
Valors: el diàleg i l’escolta, saber expressar-nos, la importància de l’acord. La nostra dimensió comunitària. La resolució noviolenta dels conflictes que no hem sabut prevenir.
Objectiu: Aprendre què és el diàleg i el consens, la seva naturalesa profunda més enllà de les tècniques. Saber escoltar i expressar el que volem. Aprendre a decidir coses col·lectives respectant els matisos, sense necessitat de votar. Si no hi ha guanyadors ni perdedors i ens posem d’acord, tots hi guanyem molt més que no pas si es fa només la meva. Aprendre l’art del consens és tot un canvi de mentalitat que transformarà les actuals pautes de funcionament del món i que ens beneficia a tots.
També coneixerem la filosofia i els cinc graons pràctics de l’acció noviolenta com a via individual i col·lectiva per resoldre els conflictes que no s’han sabut prevenir o evitar a través del diàleg i el consens, amb referents com Gandhi i Xirinacs.
Activitats:
Comencem les colònies amb una caminada, des d’Ogassa o des de Sant Joan de les Abadesses, fins arribar al mas El Negre (segle XIV) tot descobrint la bellesa dels boscos de rouredes i fagedes i les rieres ripolleses (2,5 Km sense motxilles, amb opció que els mestres siguin recollits en cotxe).
Taller de diàleg i consens. Farem pràctiques de com decidir conjuntament en petits grups algun tema que ens afecti a tots. Després ho posem en comú per al consens general a través dels portaveus que cada grup a designat perquè transmeti els llurs acords.
Introduirem les bases del canvi de consciència que comporta el diàleg i l’assoliment del consens, la seva naturalesa profunda de sentir-se part d’una comunitat, l’escolta de l’altre, els principis pel fòrum del consens. Comprovarem que és més democràtic posar-se d’acord que votar. Aprendrem tècniques per assolir-lo amb agilitat.
Joc de cooperació. Farem un joc cooperatiu per veure que en molts casos, entre tots assolim i guanyem molt més que competint individualment.
Excursió: visitem l’església romànica de Sant Martí d’Ogassa, del s. XI. Talles romàniques de Sant Martí de Tous i de la Mare de Déu del Puig. Coneixerem les seves llegendes. Comentarem sobre el terreny els significats i ressonàncies sàvies dels diferents mites que s’encarnen en la geografia del Ripollès, i la riquesa de la flora i la fauna del Prepirineu.
Aventura: Remuntarem un tros de riera per dins, la seva llera i els seus gorgs, si en algun punt cal, amb l’ajut d’una corda per remuntar alguns dels gorgs (si no fa calor, no caldrà mullar-se).
Resoldre els conflictes des de la noviolència
Espai de preguntes obertes per veure com ho veiem cadascú.
Què és la Pau? Què és un conflicte? Com hi hem arribat?
Quines maneres coneixem de reaccionar davant d’un conflicte?
Representacions teatrals curtes. Representem conflictes que ens passin sovint amb la família o amb els amics. Es representen amb un punt d’humor i caricatura, per prendre’n consciència.
Cas pràctic de resolució noviolenta d’un conflicte (en grups, a l’exterior): com resoldríem aquest conflicte amb les eines de la noviolència que ara ja coneixeu? (exemple concret, que poden ser els abans sorgits, o un nou tema plantejat).
Dossier breu taller diàleg i consens
…..
– – – – – –
PROGRAMA 3: “DESCOBRIM ELS MITES DEL RIPOLLÈS”
caminant per la natura
Cicle superior, ESO, batxillerat i cicles formatius. Grups d’educació en el lleure a partir d’11 o 12 anys.
3 dies – 2 nits. Per a caus i esplais, adaptable a més dies.
Categoria de les activitats: Natura i cultura.
Valors que treballem amb les diferents activitats: a través de la natura, la història, els personatges i els mites del Ripollès, treballarem de forma amena:
Superació i enfortiment: caminar per la natura ens enforteix i ens mostra que tenim més capacitats de les que ens pensem. Superem les mandres del confort urbà descobrint un gran gaudi.
Contacte amb la natura amb una mica d’aventura.
Descoberta i reinterpretació contemporània dels nostres mites ancestrals i nous: els mites, més enllà de llegendes, ho són en la mesura que ens aporten un missatge que ens ressona ara i aquí, dins nostre.
Objectiu: conèixer, des del propi territori, la natura, la història i els mites nacionals i universals. Conèixer els tresors que amaguen les seves simbologies.
Activitats
Excursió ½ dia del primer dia: portem pícnic. Ogassa – mas El Negre.
Descoberta tot caminant dels mites i personatges: El Comte Arnau, les mines. Farem grups.
A diversos punts d’El Camí hi haurà una tarja que caldrà trobar, amb l’explicació de cada mite , introduïdes per animadors, posant èmfasi amb el sentit del seu missatge avui en dia, com ens pot interpel·lar i orientar.
Entrem en una mina d’Ogassa.
Visita del museu miner. La vida dels miners.
2n dia excursió dia sencer: Vidabona – Pla de Cal Pegot – St. Martí d’Ogassa,
o bé St. Martí d’Ogassa – Pla cal Pegot – Cal Pegot – cal Beiato.
Opció d’una mica d’aventura remuntant un tros de riera per dins, la seva llera i els seus gorgs. Si en algun punt cal, amb l’ajut d’una corda per remuntar alguns dels gorgs (si no fa calor, no caldrà mullar-se).
3r dia: representació teatral del mite que hagi escollit cada grup. Posada en comú….
.
– – – – – – –
TARIFES
Les tarifes són les estàndard per colònies, orientativament entre 115 i 135 euros per nen (segons dates, edats i dies). Inclou pensió completa + activitats des del primer dia al dinar fins el 3r dia al dinar.
– – – – – – –
CONTACTE
Per qualsevol dubte, necessitat o adaptació a mida, us podeu posar en contacte amb la Fundació Vidabona escrivint a fvidabona@elnegre.cat o trucant al 654 877 874.