Cantanatura: Taller de cançons populars gregues i catalanes
AMB RAMON MANENT I ANNA PONT
22-24 DE SETEMBRE DE 2023

Tercera edició del taller de cançons populars gregues i catalanes de natura en una estada de cap de setmana, en un mas a 1.000 metres d’altitud, en un entorn de natura prepirinenca excepcional amb salts d’aigua, cingles, fagedes i un cel estrellat espectacular.

Adreçat a amants de la natura amb afició al cant popular col·lectiu.

L’objectiu del taller és apropar-nos al cant tradicional tant grec com català a partir d’un nexe en comú, les cançons dedicades a la natura. I és per això que el lloc on el farem no podria ser més adequat. Enguany el taller es focalitzarà en cançons dedicades als regnes animal, vegetal, mineral i “la màgica” immersos en un dels llocs de Catalunya on trobem la natura en el seu estat més pur. I ho farem de la mà de dues tradicions de la mediterrània, la nostra, la catalana, i la grega. Aquesta darrera la sentim germana i en tenim un important substrat, tant lingüístic com cultural.

.

Horaris:

Divendres 22
17h: ARRIBADA
18.30h -20.30h: TALLERS.
20.30h: SOPAR

Dissabte 23
8h – 10h: ESMORZAR
Matí. 10.30h-13.30: TALLERS.
14h: DINAR
Tarda. 16.30 – 20h: TALLERS.
20.30h: SOPAR

Diumenge 24
8h – 9.30h: ESMORZAR
9.30: SORTIDA” PASSEJADA CANTANT”
14h: DINAR

Consultes sobre inscripcions i informació:
Contactar amb Anna M. de Riba Bouvier al correu annaderiba@gmail.com o bé al whatsapp 676 94 85 66

Ramon Manent

Vaig néixer a Barcelona l’any 1952 i visc a  L’Escala on des de fa molts anys hi he treballat com professor de flauta de bec i cant coral. El cant és la meva vida. A casa, nou germans i molta família, cantàvem força i després amb els escoltes també me’n vaig fer un tip. Després vingué el cant coral amb el Cor Madrigal de Manel Cabero i els grans oratoris amb Antoni Ros Marbà: el Messies, Bach, el Rèquiem de Mozart, la Novena de Beethoven, Malher…

Les havaneres, la sardana cantada i el cant mariner  em van professionalitzar quan vaig entrar a formar part de l’històric grup Oreig de Mar de L’Escala. Finalment la cançó tradicional i la polifonia se’m van oferir com un descobriment meravellós i una missió a favor de la identitat cultural del nostre país. També com una font inesgotable de bondat, veritat i bellesa, de coneixements i bons moments amb amics cantadors de tot arreu. Els vincles permanents amb el Tradicionàrius i altres festivals dels països catalans han acabat de conformar la meva passió i compromís amb la música popular

Des de fa vint anys dirigeixo dos cors que vaig fundar jo mateix  amb l’ajuda d’alguns amics -Cor Indika de L’Escala i el Cor País Meu, d’àmbit nacional-) i tiro endavant projectes diferents amb Els Tranquils, Els Tres de Ronda i Blauet.

Ofereixo regularment cursos i tallers de cant col·lectiu popular a Bellcaire d’Empordà i allà on se’m proposi, per a grups corals o formacions d’aficionats. També organitzo i participo sovint en trobades  i àpats de cantadors on els assistents poden mostrar lliurement els seus repertoris particulars.

En definitiva: canto i faig cantar perquè visc el cant com un llenguatge de comunicació social imprescindible.

Anna Pont

Des de ben petita que estimo la música i la dansa, i tinc curiositat i admiració per moltes i diverses àrees del coneixement. De molt jove toco en una banda de música com a guitarra solista i cantant, però em formo principalment en àrees humanístiques: obtinc una llicenciatura en Humanitats, estudio filosofia i obtinc una diplomatura en Magisteri Musical.

Rebo estudis formals en música (piano, cant, viola), primer a l’Escola de música del Palau de Barcelona i després al “Conservatori Municipal de Música Josep Maria Ruera” de Granollers.  Des d’aleshores la música sempre m’ha acompanyat d’una forma molt present i ha estat una prioritat en la meva vida. He cantat en corals com la “Coral Cantiga”, dirigida per Josep Prats, el “Cor Aura”, dirigit per Mireia Barrera, o el “Cor dels Amics de la Unió”, dirigit per Josep Vila i Jover. Professionalment he exercit de mestra de música durant 10 anys a l’escola pública.

En el meu camí de coneixement i descobriment musical, un punt d’inflexió important fou el descobriment de Creta i del seu Laberint. El contacte amb el centre d’estudis musicals cretenc  “Labyrinth Musical Workshop” l’any 2011 m’obre nous universos musicals i em porta, a partir de nombrosos viatges, tallers i estades a Grècia i Turquia, a conèixer en profunditat la música de tradició modal d’aquests països.

He estat fundadora, coorganitzadora i directora del cicle de música i dansa folk “Cardanses” de Cardedeu, així com dels tallers i festival de música de l’Orient Mitjà i del Mediterrani  “Labyrinth Catalunya”.

Actualment em dedico principalment a la composició musical per a espectacles en viu i per a audiovisuals, a banda d’estar desenvolupant creació musical pròpia.