Cantanatura (‘’Τραγουδώντας τη φύση’’): Taller de cançons tradicionals gregues i catalanes

Cantanatura, amb Ramon Manent i Anna Pont

Taller de cançons tradicionals gregues i catalanes de natura en una estada de cap de setmana, en un mas a 1.000 metres d’altitud, en un entorn de natura prepirinenca excepcional amb salts d’aigua, cingles, fagedes i un cel estrellat espectacular.

Adreçat a amants de la natura amb afició al cant popular col·lectiu.

L’objectiu del taller és apropar-nos al cant tradicional tant grec com català a partir d’un nexe en comú, les cançons dedicades a la natura. I és per això que el lloc on el farem no podria ser més adequat. Cantarem als quatre elements de la natura immersos en un dels llocs de Catalunya on la trobem en el seu estat més pur. I ho farem de la mà de dues tradicions de la mediterrània, la nostra, la catalana, i la grega. Aquesta darrera la sentim germana i en tenim un important substrat, tant lingüístic com cultural.

.

Horaris:

Divendres
17:00/17:30 Arribada a la casa.
18:30 Taller
20:30 Sopar

Dissabte
9:15 Esmorzar
10:30 a 13:30 Taller
14:00 Dinar i temps lliure
17 a 20h Taller
20:30 Sopar

Diumenge
9:15 Esmorzar
10:30 a 13:30 Passejada cantada per l’entorn
14:00 Dinar i acomiadament

.
Preu: Taller, allotjament i pensió competa 155 €

Més informació i reserva de places: anna.pont.correas@gmail.com

Ramon Manent

Vaig néixer a Barcelona l’any 1952 i visc a  L’Escala on des de fa molts anys hi he treballat com professor de flauta de bec i cant coral. El cant és la meva vida. A casa, nou germans i molta família, cantàvem força i després amb els escoltes també me’n vaig fer un tip. Després vingué el cant coral amb el Cor Madrigal de Manel Cabero i els grans oratoris amb Antoni Ros Marbà: el Messies, Bach, el Rèquiem de Mozart, la Novena de Beethoven, Malher…

Les havaneres, la sardana cantada i el cant mariner  em van professionalitzar quan vaig entrar a formar part de l’històric grup Oreig de Mar de L’Escala. Finalment la cançó tradicional i la polifonia se’m van oferir com un descobriment meravellós i una missió a favor de la identitat cultural del nostre país. També com una font inesgotable de bondat, veritat i bellesa, de coneixements i bons moments amb amics cantadors de tot arreu. Els vincles permanents amb el Tradicionàrius i altres festivals dels països catalans han acabat de conformar la meva passió i compromís amb la música popular

Des de fa vint anys dirigeixo dos cors que vaig fundar jo mateix  amb l’ajuda d’alguns amics -Cor Indika de L’Escala i el Cor País Meu, d’àmbit nacional-) i tiro endavant projectes diferents amb Els Tranquils, Els Tres de Ronda i Blauet.

Ofereixo regularment cursos i tallers de cant col·lectiu popular a Bellcaire d’Empordà i allà on se’m proposi, per a grups corals o formacions d’aficionats. També organitzo i participo sovint en trobades  i àpats de cantadors on els assistents poden mostrar lliurement els seus repertoris particulars.

En definitiva: canto i faig cantar perquè visc el cant com un llenguatge de comunicació social imprescindible.

Anna Pont

Des de ben petita que estimo la música i la dansa, i tinc curiositat i admiració per moltes i diverses àrees del coneixement. De molt jove toco en una banda de música com a guitarra solista i cantant, però em formo principalment en àrees humanístiques: obtinc una llicenciatura en Humanitats, estudio filosofia i obtinc una diplomatura en Magisteri Musical.

Rebo estudis formals en música (piano, cant, viola), primer a l’Escola de música del Palau de Barcelona i després al “Conservatori Municipal de Música Josep Maria Ruera” de Granollers.  Des d’aleshores la música sempre m’ha acompanyat d’una forma molt present i ha estat una prioritat en la meva vida. He cantat en corals com la “Coral Cantiga”, dirigida per Josep Prats, el “Cor Aura”, dirigit per Mireia Barrera, o el “Cor dels Amics de la Unió”, dirigit per Josep Vila i Jover. Professionalment he exercit de mestra de música durant 10 anys a l’escola pública.

En el meu camí de coneixement i descobriment musical, un punt d’inflexió important fou el descobriment de Creta i del seu Laberint. El contacte amb el centre d’estudis musicals cretenc  “Labyrinth Musical Workshop” l’any 2011 m’obre nous universos musicals i em porta, a partir de nombrosos viatges, tallers i estades a Grècia i Turquia, a conèixer en profunditat la música de tradició modal d’aquests països.

He estat fundadora, coorganitzadora i directora del cicle de música i dansa folk “Cardanses” de Cardedeu, així com dels tallers i festival de música de l’Orient Mitjà i del Mediterrani  “Labyrinth Catalunya”.