Caminada de Vidabona

Caminada de 4 etapes en 4 dies resseguint i reinterpretant mites ancestrals (el Comte Arnau, Guifré el Pelós, St. Martí de Tous,…) i de nova generació (l’ofrena de Xirinacs, l’Amic i l’Amat de Ramon Llull, Vidabona,…).
El Camí de Vidabona dona forma de ruta al camí filosòfic a la plenitud individual, col·lectiva i universal que Xirinacs va sintetitzar en el seu Model Global de la Realitat, basant-se en les diferents tradicions.

L’itinerari connecta amb l’espectacular paisatge i geografia del Ripollès: rieres, el Taga, el romànic i les fagedes amb els textos de Xirinacs i Ramon Llull.
Tota una experiència iniciàtica apte per a tots els públics mínimament avesats a caminar. També es pot escurçar, atès que l’itinerari s’entrecreua en alguns punts.
Els paisatges que travessarem són de molta bellesa i diversitat, immergint-nos de ple en la natura i deixant enrere la civilització.

Cada agost i també pel maig fem caminades guiades a Vidabona, informeu-vos-en a la pàgina d’activitats o a fvidabona@elnegre.cat.
A partir d’un grup de 5 persones, podeu sol·licitar guiatge en qualsevol moment de l’any.
Més informació: fvidabona@elnegre.cat

La caminada és una regeneradora experiència de natura en estar pur.

Aspectes pràctics de la caminada:

Itinerari i continguts simbòlics
Aquí podeu veure el mapa de la ruta i informacions dels seus continguts: Camí de Vidabona

La guia d’aquest tram no està editada en paper, però us la podeu descarregar aquí: Guia provisional Camí de Vidabona 19.

Les etapes no són llargues, però la segona té força desnivell (es puja a St. Amanç) i la 3a és curta però puja al Taga des de Coll de Jou. Cadascú ho pot fer al seu ritme, i fins i tot es poden evitar els cims per la pista si algú no hi pot pujar.

ETAPES:
Primer dia: Sant Joan de les Abadesses – Ogassa – mas el Negre. 10 km.
Possible bany a la riera. Nit al mas el Negre. Podeu reservar àpats o cuinar-vos-ho a la cuina lliure.
A nivell filosòfic aquest tram simbolitza l’ascètica, el deseiximent dels aferraments mundans.

Segon dia: el Negre – Pla de can Pegot (lloc on va dur a terme la seva mort-ofrena Lluís Maria Xirinacs) – Serra de Sant Amanç (nom que significa “l’enamorat per sempre”, l'”Amic” -Ramon Llull). 6 km.
Nit al refugi lliure de Sant Jordi al Coll de Jou.
A nivell filosòfic simbolitza la mística.

Tercer dia: pujada al Taga (símbol de l’Amat de Ramon Llull) – Sant Martí d’Ogassa (església romànica del segle XIII) – Pla de can Pegot: bivac (en cas de pluja, desplaçament al refugi de Sant Jordi, o a un turisme rural proper. 7 km.
A nivell filosòfic simbolitza la mística i la vocació.

Quart i darrer dia: Pla de cal Pegot – Santuari en runes de Santa Maria de Vidabona (segons Xirinacs, mite de la plenitud catalana) –  Ripoll (mite de Guifré el Pelós). 10 Km
Des des de Vidabona el Camí continua fins acabar a Ripoll, si bé hi ha l’opció de tornar al Negre qui hi vulgui dinar o fer-hi més estada.
A nivell filosòfic simbolitza l’acció compromesa en el món segons la vocació de cadascú i, a nivell col·lectiu, com a poble lliure i compromès.

Detalls pràctics
Cal dur sac i màrfega per la 2a i 3a nit i menjar del 2n i 3r dia (en part es pot encarregar al Negre).
Recomanem el mínim pes per més comoditat.