CALENDARI D’ACTIVITATS
2017

PROGRAMA D’ACTIVITATS 2017 AL MAS EL NEGRE

Oberta la inscripció a les activitats a fvidabona@elnegre.cat.

Podeu sol·licitar un taller a mida de qualsevol de les temàtiques si sou un grup a partir de 5 persones.

Març 17

4-5 de març: Taller de Globàlium
Recorrerem i aprendrem els diferents espais i territoris de la realitat en base al Model Global de la Realitat “Globàlium” de Lluís M. Xirinacs, el qual sintetitza els diferents pensaments de la història de tot el món.
Una eina que transformarà el teu mapa mental fent-lo global, i per tant la pròpia visió i comprensió de la realitat, les decisions vitals, la comprensió i l’estalvi energètic que comporten les diferències i contradiccions no resoltes,…
Probablement aquest sigui un prototip del necessari mapa mental comú dels futurs homes i dones amb una consciència i cosmovisió globals.

Aportació: 45 € pel taller de cap de setmana més l’estada a l’alberg (opció de cuina lliure).

25-26 març: Taller de senyals diürns, amb Maria Pilar Fenés.

Percebre aquells senyals significatius que la vida ens adreça de forma personalitzada com a orientació, guiatge o confirmació – entre altres funcions – és una qualitat que es pot desenvolupar.
El llenguatge analític en diu ‘sincronicitats’ i el popular ‘casualitats’ i formen part del diàleg amb el destí, l’atzar i l’ànima.

Aquest taller teòric i pràctic proposa eines per discernir-los i tenir-los en compte.

Maria Pilar Fenés és autora del llibre Autobiosofia, el camí de la saviesa personal. (+ Informació).
Des de la Fundació Vidabona us volem apropar aquesta via de saviesa personal que proposa en la seva obra, que de segur ens pot ser de gran inspiració per al camí vital de cadascú.
Al llarg de tres tallers que s’aniran programant -senyals diürns (sincronicitats), senyals nocturns (els somnis) i senyals corporals (els símptomes)- la  Maria Pilar ens ajudarà reaprendre els senyals que emet la pròpia vida i que ens orienten en aquesta apassionant travessa.

Aportació: 95 € pel taller de cap de setmana més l’estada a l’alberg (hi ha opció de cuina lliure).

Abril 17
8-9 d’abril: Caminada entre natura i mites
Descobrirem els sorprenents mites encarnats en la geografia del Ripollès, la seva interpretació contemporània i el ressò que generen a cadascú, a través d’una caminada guiada fins el monòlit a Xirinacs a l’indret on va realitzar la seva mort-ofrena, l’antic santuari de Vidabona i altres indrets de la zona.
Nivell de dificultat assequible.
L’endemà opcions de caminades matinals orientades des de l’alberg, o exploració dels gorgs de la riera, o descans. Aportació: 8 € (15 € pels no hostatjats a l’alberg).

Maig 17

6-7 de maig: Cap de setmana de consciència i camins interiors.
Proposem acostar-nos a través de la introspecció al que ens ofereix el camí de Vidabona com a camí a la plenitud; una eina per connectar amb la pròpia llibertat i vocació a través de la meditació i del silenci contemplatiu passejant per la natura, tot jugant amb els mites de la zona que ressonen en aquest camí interior.
Xirinacs va sintetitzar les quatre etapes d’aquest camí individual, col·lectiu i universal dins del seu Model Global de la Realitat.
Aportació: 24 € pel cap de setmana més l’estada a l’alberg (opció de cuina lliure)

20-21: El llegat de Lluís Maria Xirinacs.
Explorarem els diferents vessants del seu transformador llegat i com pot ajudar a enfocar els grans reptes d’avui com a país, com a persones i com a humanitat:

Comunitat humana: com articular una democràcia participativa de forma àgil i orgànica.
L’acció noviolenta individual i col·lectiva com a via per resoldre els conflictes.
Globàlium, un model global de la realitat per fer global el nostre mapa mental.
El model econòmic i moneda telemàtica proposat per Agustí Chalaux en el que Xirinacs va aprofundir.
Una via espiritual a la plenitud individual i nacional des de la pròpia vivència, deseiximent i vocació de cadascú.

27-28 maig: Taller sobre els senyals del cos, amb Maria Pilar Fenés.
El cos és com un llibre sobre el que s’imprimeix la nostra història. Les sensacions i símptomes que expressa són senyals significatius que demanen ser escoltats, entesos o alliberats. I poden esdevenir grans detonants de la nostra evolució.

Aquest taller teòric i pràctic proposa emmarcar-los en un context més ampli i descobrir formes de relacionar-s’hi.

Maria Pilar Fenés és autora del llibre Autobiosofia, el camí de la saviesa personal. (+ Informació).
Des de la Fundació Vidabona us volem apropar aquesta via de saviesa personal que proposa en la seva obra, que de segur ens pot ser de gran inspiració per al camí vital de cadascú.
Al llarg de tres tallers que s’aniran programant -senyals diürns (sincronicitats), senyals nocturns (els somnis) i senyals corporals (els símptomes)- la  Maria Pilar ens ajudarà reaprendre els senyals que emet la pròpia vida i que ens orienten en aquesta apassionant travessa.

Aportació: 95 € pel taller de cap de setmana més l’estada a l’alberg (opció de cuina lliure)

 

Juny 17

18 de juny: introducció als diferents aspectes del transformador llegat de Xirinacs i la seva vigència avui. Passi del documental “Xirinacs, de l’amnistia a la independència”.

Juliol 17

15-16 de juliol: Taller de diàleg i consens, democràcia participativa i noviolència.
Explorarem el canvi de consciència que comporta el diàleg i l’assoliment del consens, la seva naturalesa profunda de sentir-se part d’un ésser comunitari, el seu fonament filosòfic i tècniques per assolir-lo amb agilitat.
Què és la democràcia participativa en el seu sentit ple? Què entenem per democràcia plena? Veurem com és possible instaurar una democràcia deliberativa a tot el país com a complement dels referèndums i exemples on s’ha aplicat.

També coneixerem la filosofia i tàctica de l’acció noviolenta com a via individual i col·lectiva per resoldre conflictes que no s’han sabut prevenir o evitar.

Tots ells, elements clau per les relacions tan interpersonals, com socials, com per l’àmbit educatiu.

Aportació: 24 € pel cap de setmana més l’estada a l’alberg (opció de cuina lliure)


Agost 17

del 4 al 7 d’agost: Caminada de Vidabona
Caminada de 4 etapes en 4 dies resseguint i reinterpretant els mites ancestrals (el Comte Arnau, Guifré el Pelós, St. Martí de Tous,…) i de nova generació (l’ofrena de Xirinacs, l’Amic i l’Amat, Vidabona,…) que el Camí de Vidabona lliga amb l’espectacular paisatge i geografia del Ripollès: la riera, el Taga, el romànic, les fagedes i els textos de Xirinacs i Ramon Llull.
El Camí de Vidabona dona forma de ruta al camí filosòfic a la plenitud individual, nacional i universal que Xirinacs va sintetitzar en el seu Model Global de la Realitat, en base a les diferents tradicions.
Tota una experiència iniciàtica a la vida bona apte per a tots els públics mínimament avesats a caminar.

Aportació: 40 € pels 4 dies més el menjar de cadascú i una nit al Negre.

Caps de setmana de tasques col·laboratives
Vols venir a participar de feines de la casa i el seu entorn?
Intercanvi de l’estada per unes hores de feina al dia. Caps de setmana i temporada d’estiu.
Si vols rebre informació de les activitats envia’ns el teu nom, població i correu-e a fvidabona@elnegre.cat

Nota: les activitats es realitzaran a partir d’un mínim de 5 inscrits.